Výsledky Intelu předčily očekávání

San Francisco - Čistý zisk amerického výrobce počítačových čipů Intel se v prvním čtvrtletí letošního roku vyšplhal na 2,7 miliardy dolarů (v přepočtu zhruba 51 miliardy korun), tedy 53 centů na akcii. Je to podle agentury Reuters poněkud více, než očekávali analytici. Výnosy v prvním čtvrtletí dosáhly 12,9 miliardy dolarů.

Loni činil zisk 3,16 miliardy dolarů, tedy 56 centů na akcii. Analytici očekávali za první čtvrtletí zisk 51 centů z výnosů 12,84 miliardy. Šéf Intelu Paul Otellini oznámil, že během druhého čtvrtletí se na trhu objeví první chytré telefony s čipy Intelu.

Největší světový výrobce čipů odhaduje, že ve druhém čtvrtletí bude mít příjem 13,6 miliardy dolarů, plus minus 500 milionů. Původní odhady pro druhé čtvrtletí byly o něco nižší a činily 13,45 miliardy.

Hospodaření Intelu
Zdroj: ČT24

Podle Reuters výsledky předčily očekávání proto, že i když roste zájem o tablety, poptávka po osobních počítačích se neoslabila. Pomáhá ji udržovat zájem v Číně, přestože trh s osobními počítači nepříznivě ovlivnily ekonomické problémy v Evropě a USA a záplavy v Thajsku, které vedly k nedostatku pevných disků. Intelu prospělo také rozšiřování serverů pro internet a pro provoz chytrých telefonů.