Němci hlásí: Cestovní ruch čeká dobrý rok

Berlín - V Berlíně začal největší kontinentální veletrh cestovního ruchu. Letošní 45. ročník veletrhu ITB přinesl velký optimismus pro nadcházející turistickou sezonu. Loni se jej zúčastnilo 177 tisíc návštěvníků a letos se jich očekává ještě více. Navzdory nepokojům v severní Africe a stoupajícím cenám ropy odvětví očekává návrat růstu z dob před vypuknutím finanční krize. Pozitivní výhledy odráží i rekordní počet vystavovatelů na ITB. Do neděle se jich na berlínském výstavišti představuje 11 163 ze 188 zemí světa, nechybí ani Česká republika. Do pátku je veletrh vyhrazen profesionálům, o víkendu se otevře i běžným zájemcům, kteří by se chtěli jen inspirovat na letní dovolenou.

V letošním roce očekávají německé cestovní kanceláře dokonce rekordní obraty. „Rok 2011 bude bezpochyby špičkovým rokem. Dosavadní rekordní rok 2008 překonáme téměř ve všech oblastech,“ prohlásil na úvod veletrhu prezident Spolkového svazu německého turistického průmyslu (BTW) Klaus Laepple.

Sociolog Ulrich Reinhardt o německé turistice:

„Svou roli samozřejmě hrají i finanční možnosti, ale především: dovolená stojí v Německu vysoko na měřítku hodnot. Pro nás je to skutečně: práce, práce a pak většinou dvoutýdenní útěk.“

Češi chtějí přilákat zpátky německé turisty

Z německých prognostik by mohlo těžit i Česko, kde Němci již řadu let tvoří čtvrtinu zahraničních turistů. Ovšem rok od roku jich jezdí méně, a tak zástupci ČR na veletrhu věří, že by se tento pokles německého zájmu mohl letos alespoň zastavit. „Vzhledem k optimistické ekonomické situaci v Německu by se to mohlo podařit,“ prohlásil ředitel české centrály státní agentury CzechTourism v Německu Miroslav Rončák.

Filip Remenec, Czech Tourism:

„Nabízíme Němcům hlavně lázeňství, golf, gastronomii, českou kulturu, historii, ale i české hory.“

Na veletrhu se představuje 46 českých vystavovatelů, jejichž složení se příliš neliší od předchozích ročníků. „Máme na českém stánku celkem 11 krajů. Kromě toho jsou tu zástupci lázní, cestovních kanceláří a hotelů,“ přiblížil Rončák.

Do nadcházející turistické sezony vkládá podobně jako Laepple velké naděje i šéf Německé asociace cestovního ruchu (DRV) Jürgen Büchy, podle něhož počet letošních rezervací výrazně převyšuje loňský zájem o dovolené: „Na tomto trendu nemění nic ani události v arabském světě.“

Také Egypt a Tunisko chtějí zpět své dovolenkáře

Na ITB se tradiční turistické destinace jako Egypt a Tunisko, kterými v minulých týdnech a měsících otřásly násilnosti a politické nepokoje, prezentují okázalými stánky, jimiž chtějí nalákat zpátky zahraniční návštěvníky. Příjmů z cestovního ruchu se nechce vzdát ani Libye, kterou v současnosti zmítají boje vládních sil s odpůrci autoritářského vůdce země Muammara Kaddáfího. Poprvé od roku 1966 je v Berlíně zastoupen také válkou poničený Irák nebo Afghánistán.

Pro letošek si Německo jako svou partnerskou zemi vybralo sousední Polsko, které při slavnostním zahájení zastupoval bývalý prezident a předák odborového hnutí Solidarita Lech Walesa. Poláci vedle své přírody, pamětihodností a kultury vábí návštěvníky především na blížící se mistrovství Evropy ve fotbale, které budou spolu s Ukrajinou příští rok hostit.