Státní úspory tlačí bytovou výstavbu v Česku dolů

Brno - Tak málo bytů jako loni se naposledy v Česku začalo stavět v roce 1997. Meziročně počet zahájených staveb poklesl o 2,1 procenta na více než 27 500 bytů. Téměř 60 procent z nich činily nové byty v rodinných domech. Vedle toho loni klesl počet dokončených bytů na 28 630, což je nejméně od roku 2003. Na brněnských stavebních veletrzích Mobitex tyto údaje zveřejnili zástupci ČSÚ, podle kterých na stavebnictví dopadají státní úspory.

„I velké firmy dnes usilují o relativně menší zakázky,“ uvedl Radek Matějka z ČSÚ. Ve stavebnictví klesají všechny sledované kategorie, objem uzavíraných zakázek nebo počet zaměstnanců ve stavebnictví. „Budoucnost českého stavebnictví nesignalizuje žádné zásadní zlepšení. Počet nově uzavíraných stavebních zakázek sice roste, ale jejich hodnota klesá,“ konstatoval. 

Loni klesala výstavba nových bytů v bytových domech, u nástaveb, přístaveb a vestaveb k bytovým domům a u bytů získaných stavebními úpravami nebytových prostor. Naopak bytů zahájených v rodinných domech bylo o 2,7 procenta více. Vzrostl počet bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k rodinným domům o pět procent a bytů v domovech pro seniory a domovech-penzionech o 30,7 procenta.  

Novostavby
Zdroj: ČT24

Nejvíce se začalo stavět ve Středočeském kraji, nejméně staveb bytů bylo zahájeno v Karlovarském kraji, kde jich bylo pouze 728. 

Loni bylo v Česku dokončeno 28 630 nových bytů. Více než polovina z nich byla v rodinných domech. V meziročním srovnání počet dokončených bytů poklesl o 21,4 procenta. Nárůst statistici zaznamenali jen u bytů v nástavbách, přístavbách a vestavbách k bytovým domům. Ve všech ostatních kategoriích zaznamenali pokles.

Nejvíce bylo dokončených čtyřpokojových a pětipokojových bytů, které dohromady tvořily více než polovinu výstavby. Nejmenší byty, garsoniéry a jednopokojové, nedosahují ani 11 procent z počtu dokončených bytů.

Byty se staví levnější - kolem 2,6 milionu za jeden

V průměru se jedna budova stavěla 43 měsíců, rodinný dům vyrostl o dva týdny rychleji. Nejdéle loni trvaly výstavby nástaveb, přístaveb a vestaveb k rodinným domům - v průměru pět let. Průměrné pořizovací náklady připadající na jeden byt se loni snížily o 2,6 procenta na 2,67 milionu korun. Ceny se snížily hlavně u bytů v bytových domech. Celková hodnota všech dokončených bytů loni klesla v porovnání s rokem 2010 o 23,5 procenta na 76,3 miliardy korun.

Byt v Londýně
Zdroj: ISIFA/View/Michael Betts

V poklesu je i celý sektor stavebnictví, firmy volají po podpoře vlády

Pád českého stavebnictví, který začal v roce 2008, bude podle Svazu podnikatelů ve stavebnictví pokračovat i v průběhu letošního roku. Výrazné zlepšení situace se neočekává ani v letech následujících. V roce 2011 se tuzemská stavební výroba podle ČSÚ snížila o 3,1 procenta.

Podle prezidenta svazu Václava Matyáše se zlepšila jen příprava dopravních projektů. „V této oblasti se začíná blýskat na lepší časy,“ uvedl. Zlepšení svaz vnímá i v nových zakázkách na vodních cestách. Jde ale pouze o projekty v řádu desítek milionů korun.

„Jedinou možností, jak je možné celkovou alarmující situaci zmírnit, jsou tolik očekávaná prorůstová opatření české vlády, která musí konečně najít odvahu k podpoře tohoto významného oboru naší ekonomiky. Už není možné dále škrtat a přešlapovat na místě, je nutné vyčlenit investice a zahájit přípravu nových projektů,“ uvedl Matyáš.

Podle něj se vláda snaží šetřit, aby naplnila cíl vyrovnaného státního rozpočtu v roce 2016. Svaz podnikatelů chce ale mírnější postup, který by znamenal investice a rozvolnění úsporných opatření. "Tedy abychom se k vyrovnanému rozpočtu dopracovali v roce 2018. To by bylo jistě přijatelnější pro všechny skupiny naší společnosti, včetně těch, kdo se
snaží podnikat ve stavebnictví," řekl Matyáš.