Rath: ČSSD po volbách znárodní úspory v penzijních fondech

Praha – Pokud se sociální demokraté dostanou po volbách k moci, znárodní úspory v soukromých penzijních fondech. Ve Dvaceti minutách Radiožurnálu to prohlásil poslanec ČSSD a středočeský hejtman David Rath. Vznik soukromých fondů předpokládá koaliční plán penzijní reformy. ČSSD zároveň dnes vyzvala vládní koalici k dalšímu jednání o reformě. Žádá ji, aby se vyhnula spojení reformy se zvýšením daně z přidané hodnoty, kterou považuje za nejnespravedlivější daň.

Důchodová reforma je sociálním demokratům trnem v oku. „Pokud by vláda silou prosadila povinné vyvádění peněz do soukromých fondů, já bych se vůbec nebránil nechat se inspirovat třeba v orbánovském Maďarsku. Hrozilo zhroucení financí a Orbán sáhl k tomu, že soukromé fondy převedl pod stát. Nic jiného takovému státu pak do budoucna nezbude, to je evidentní,“ upozornil Rath.

ČSSD už dříve poukazovala na to, že pokud se s koalicí na konečné podobě penzijní reformy neshodne, po vítězných volbách ji zruší. Místopředsedu ČSSD Zdeňka Škromacha nicméně dnešní Rathovo prohlášení zaskočilo, podobné řeči považuje za předčasné. Věří totiž, že by shodu nad reformou mohlo přinést jednání mezi vládní koalicí a opozicí. K tomu dnes koalici vyzval místopředseda sociálních demokratů Lubomír Zaorálek. „Přáli bychom si, aby se koalice vrátila k jednacímu stolu, aby se vedla skutečná jednání, a ne že se řekne, že se debatuje s odbory, s opozicí, a když my říkáme například, že spojení s DPH je pro nás nepřijatelné, tak to nikdo neposlouchá,“ podtrhl Zaorálek.

Podle vyjádření ministra průmyslu a obchodu Martina Kocourka (ODS) se vláda k jednání s opozicí teprve chystá. „Uvědomme si, že teprve minulý týden bylo dosaženo politické dohody o konturách penzijní reformy, takže doba vyjednávání přichází teď a my se určitě tomuto tématu a kontaktu s opozicí budeme pečlivě věnovat,“ prohlásil Kocourek. Již dříve nicméně koalice uvedla, že navržené obrysy reformy jsou konečné a Pandořina skříňka případných změn se už nebude otevírat.

Martin Kocourek, ministr průmyslu a obchodu:

„Znárodnění je slovník minulosti a znárodnění úspor už jsme tady v minulosti zažili a byli to komunisté, kteří takové znárodnění provedli. (…) Já pevně věřím, že ČSSD nebude používat metody komunistů z padesátých let.“

ČSSD: DPH ožebračí chudé i kraje

Podle Zaorálka je penzijní reforma nepromyšlená. Vláda by měla hledat v době krize jiné zdroje než škrty na úkor nízkopříjmových a středněpříjmových skupin. Zaorálek uvedl, že stejně jako česká vláda se chovají i pravicové kabinety ostatních zemí EU. Jako alternativu ke zvyšování DPH označil například zavedení daně za platební transakce.

Rath k tomu doplnil, že navýšení DPH by značně poškodilo také kraje, které jsou zřizovateli škol a sociálních zařízení, a tedy i plátci daně za tato zařízení. „Pokud bude manévr proveden, bude znamenat téměř zánik krajských rozpočtů,“ uvedl Rath s tím, že ačkoli kraje zaplatí víc za provoz škol nebo domovů důchodců, z navýšení nic nedostanou, protože výnos má jít na náklady na změnu důchodového systému. Ministr financí Miroslav Kalousek, se kterým je Rath ve sporu, tak chce podle hejtmana dostat kraje řízené sociálními demokraty „do kolen“. Podobně na tom podle něj budou i rozpočty obcí.

Koaliční lídři chtějí sjednocením daně z přidané hodnoty na 20 procentech zalepit díru, která kvůli důchodové reformě i vinou stárnutí populace vznikne v průběžném systému financování penzí. Zvýšení daně ale prodraží zejména potraviny, léky, sociální péči, knihy nebo vstupenky na kulturní akce, právě ty totiž nyní spadají do nižší – desetiprocentní – sazby. Koalice připouští jen několik málo výjimek, na které by se měla i nadále vztahovat snížená sazba daně. Má jít o mléko, brambory, chléb, ryby, zeleninu, dětskou mléčnou výživu a potraviny pro diabetiky nebo pro bezlepkovou dietu.

Martin Kocourek
Zdroj: ČT24