Minčič připustil, že deficit může být vyšší než tři procenta HDP

Praha - Deficit veřejných financí by letos mohl být vyšší než tři procenta HDP, se kterými počítá vláda. V pořadu Otázky Václava Moravce to dnes připustil náměstek ministra financí pro státní rozpočet Ladislav Minčič. ODS včera oznámila, že končí období prostých škrtů a vládní politika se přesouvá do éry podpory růstu. Tahounem růstu HDP bude podle ministra průmyslu export, o čemž však ekonom odborů Jaroslav Ungerman pochybuje.

„Letošní rok by neměl být, a doufáme, že nebude, dramaticky nad třemi procenty,“ myslí si Minčič. Vláda přitom ve středu schválila aktualizovanou verzi konvergenčního plánu, který letos počítá s poklesem deficitu veřejných financí na tři procenta HDP. Původní plány ministerstva financí pro letošek počítaly s deficitem 3,5 procenta HDP. Od příštího roku by měl být deficit každoročně pod třemi procenty. 

„Loni v červenci byla makroekonomická prognóza financí 2,5 procenta růstu HDP v letošním roce. Současná prognóza je 0,2 procenta. Nemá smysl se bavit, jestli to bude o desetinu více, či méně. Může se stát, že HDP bude i klesat,“ myslí si Ungerman. Loňský schodek na úrovni 3,1 procenta HDP byl sice lepší než předchozí odhady 3,7 procenta a 3,5 procenta, podle Minčiče to ale automaticky neznamená lepší vývoj i v letošním roce.

Ungerman: Čeští exportéři nemají co nabídnout

ODS včera oznámila, že končí období prostých škrtů a vládní politika se přesouvá do éry podpory růstu. Ministr průmyslu Martin Kuba chce například přesunout zbývající prostředky z eurofondů do tvrdých infrastrukturních projektů. Tahounem růstu HDP bude podle ministra průmyslu export, s čímž ovšem Ungerman nesouhlasí.

„Díky bohu se konečně mluví o nějaké růstové politice. Ale mám k tomu řadu výhrad. Čím jsme zajímaví pro Čínu, Indii, Brazílii? Vždyť my do Indie nabízíme jenom auta. Jinde je to podobné. Musíme podporovat technologie a exportéry technologií. Zatím vyrábíme jen komponenty. Nemáme jednoznačnou podporu administrativy, vlády,“ myslí si Ungerman. „Jestli chceme být konkurenceschopní, musíme dodat finální produkt,“ uzavřel. Podotkl, že odbory o potřebě prorůstových opatření mluvily již před rokem, a zdůraznil, že slova jsou jedna věc, ale činy druhá. 

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

O nedokonalé podpoře exportu mluvil i Michal Mejstřík, ekonom a člen NERV. "V Česku vládne nedokonalá synergie fungování českých institucí. Máme obrovské příležitosti, které nevyužíváme. Například OSN má 13 miliard dolarů poptávky po některých výrobcích. Jejich semináře pro Evropu se dějí v Českém domě v New Yorku, ovšem těchto tendrů se účastnila pouze jedna česká firma. 

Ungerman: Tři čtvrtiny HDP tvoří domácí poptávka, kterou škrty přiškrcují

Účastníci diskuse hodnotili i dosavadní vládní škrty. „Vláda se balíčkem snaží především o snížení deficitu veřejných financí, a to je jednou z nejefektivnějších cest, jak se vyhnout problémům, které mají ve Španělsku. Ale je nezbytné pokračovat. Ambicí je, v mít v roce 2016 vyrovnané veřejné finance, byť je to už za mandátem současné vlády,“ uvedl Minčič. 

Ungerman s názory nesouhlasí. „Tři čtvrtiny HDP tvoří tuzemská poptávka. Jestliže ji začneme snižovat, dostaneme se do velmi složité situace. Nemyslím, si, že nás táhne průmyslová výroba, nevidím možnosti pro růst HDP v tomto roce, podívejte se, jak se vyvíjí soukromá spotřeba,“ řekl Ungerman.