Nová směrnice EU může prodražit vepřové

Londýn - Počty prasat v Evropské unii kvůli zpřísněné regulaci chovu klesnou až o deset procent a EU tak může přijít o pozici čistého vývozce vepřového masa. Vepřové by také mohlo v důsledku další kontroverzní směrnice Bruselu, platné pro všechny země EU od ledna 2013, výrazně podražit. Uvedla to agentura Reuters s odkazem na představitele sektoru chovu prasat v jednotlivých zemích.

Hlavní změna směrnice se týká březích prasnic, které se od ledna 2013 budou muset chovat ve skupině s ostatními prasnicemi, aby měly více prostoru než při odděleném chovu. Náklady nařízení na jednu březí prasnici se ale v EU v průměru odhadují na více než 9 tisíc korun, a část farmářů tak raději z oboru odejde.

Omezení stavu prasat hrozí zvláště ve Španělsku, které je vedle Německa největším evropským producentem vepřového. Španělští farmáři kvůli špatné ekonomické situaci země nemají přístup k úvěrům a při nižší velikosti stád nebude jejich podnikání rentabilní, řekl ředitel sdružení španělského chovu prasat Alberto Herranz.

Chovatelům nepřejí ani vysoké ceny krmiva

Herranz pokládá odhad poklesu počtu chovaných prasat o 5-10 procent za „odůvodněný“. Snížení ve stejném rozsahu v EU předpokládá i šéf anglické asociace BPEX Stewart Houston.

Podle Houstona záměr odejít z chovu prasat podporují i nynější vysoké ceny krmných obilnin a sóji. Údaje BPEX ukazují, že za poslední rok se počet březích prasnic v EU snížil o tři procenta, což naznačuje, že proces odchodu z oboru už začal.

Nedávná zpráva BPEX odhaduje, že pokles počtu prasat v EU o pět procent povede k růstu cen o deset procent. Desetiprocentní pokles stavů však už podle BPEX vyvolá závažné regionální nedostatky a „výrazné cenové nárůsty“.

V Česku může vepřové zdražit až o 20 procent, odhadují chovatelé

Desetiprocentní pokles počtu prasat také ohrozí pozici EU jako vývozce vepřového. „Očekává se, že změny platné od roku 2013 udělají z EU čistého dovozce vepřového,“ řekl mluvčí německého sdružení farmářů. EU vyváží vepřové zejména do Ruska, Číny a Hongkongu.

Český ministr zemědělství Petr Bendl minulý měsíc ujišťoval, že Česku kvůli evropské směrnici nedostatek vepřového masa ani jeho výrazné zdražení příští rok nehrozí. Chovatelé však odhadují, že vepřové, které je v Česku nejoblíbenějším masem, může podražit až o 20 procent.