Zákon o veřejných zakázkách má uspořit až 90 miliard

Praha - Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský (VV) si od novely zákona o veřejných zakázkách slibuje, že státu uspoří až 90 miliard korun ročně. Návrh novely, který vypracovalo ministerstvo pro místní rozvoj, má být jedním z klíčových protikorupčních opatření vlády Petra Nečase (ODS). V příštích týdnech k němu připojí připomínky jiné resorty, platit by měl od příštího roku. Jankovský to řekl v rozhovoru pro dnešní Mladou frontu Dnes (MfD).

„Náš odhad je, že zákon uspoří 10 až 15 procent z nynějších 600 miliard korun ročních výdajů na veřejné zakázky, tedy zhruba 60 až 90 miliard korun,“ uvedl Jankovský. Podle něj to ale neznamená, že by se automaticky začalo škrtat v investicích, spíše stát za stejné peníze nakoupí víc.

Změna zákona má zavést řadu změn, které mají zprůhlednit zadávání veřejných zakázek. Zadavatelé veřejných zakázek budou možná muset zveřejňovat všechny smlouvy nad půl milionu korun včetně dodatků. Navíc pokud se do soutěže o zakázku nepřihlásí alespoň tři firmy, bude muset zadavatel soutěž zrušit.

Problém účasti firem s anonymními akciemi podle Jankovského vyřeší část navrhovaného zákona, podle které účastník musí doložit vlastníky, kteří mají ve firmě větší než desetiprocentní podíl

Co novela přináší nového?

  • pravidla pro zadávací dokumentaci
  • jasný popis kvalifikačních požadavků uchazeče
  • pravidla pro zveřejňování průběhu a výsledek výběrového řízení
  • zavádí pojem významná zakázka: tendry nad 300 milionů korun
  • tyto zakázky projdou větší kontrolou.

Experti budou stát minimálně 15 milionů ročně

Ministr připustil, že zákon sice peníze ušetří, zároveň si však vyžádá náklady v řádu desítek milionů korun za panel expertů. Ten by se měl vyjadřovat ke všem zakázkám nad 300 milionů korun a jeho posudky by vyšly ročně na 15 milionů korun. Pokud novela limit významné zakázky ještě sníží, například na 100 milionů Kč, vyjde panel expertů až na 45 milionů korun ročně.

Jedním z hlavních opatření novely má být také snížení limitů pro zakázky malého rozsahu na jednotný limit jeden milion korun. Aktuální limit činí u dodávek či služeb dva miliony, u stavebních prací šest milionů korun. U zakázek pod těmito limity nemusí úřady vypisovat výběrová řízení.

Zadávací řízení
Zdroj: ČT24