Světové burzy reagují na výsledky voleb v Evropě, euro oslabuje

Tokio/Londýn - Západoevropské akcie začaly po nedělních volbách ve Francii a Řecku výrazným poklesem. Index 50 největších akciových titulů sestoupil o téměř dvě procenta na minimum za čtyři a půl měsíce, protože výsledky voleb vrhly pochyby na schopnost eurozóny vymanit se z dluhové krize. Nejvýrazněji se propadaly akcie v Řecku. Na základě výsledků řeckých a francouzských voleb také výrazně oslabuje evropská měna. Na nejnižší hodnotu za 3,5 měsíce klesla i pražská burza: hlavní index PX odepsal 1,66 procenta na 903,8 bodu. Kromě KITD a Unipetrolu klesly všechny tituly. V průběhu dne ale došlo k růstu jak kurzu eura, tak i bankovních indexů, které v průběhu dne většinu ztrát smazali.

Na evropských burzách se výrazně zvýšila nervozita. Takzvaný index volatility VSTOXX vzrostl ráno o šest procent na čtyřměsíční maximum 31 bodů. Indikátor aténské burzy klesl kolem 9:30 SELČ o 7,7 procenta, což je podle Patria Online nejprudší pokles od října 2008. Obchodování s řeckými akciemi ale bylo na počátku dne velmi slabé.

Pařížský index Cac 40 dopoledne oslabil o 1,1 procenta, německý Dax o 1,3 procenta. Na trzích v Londýně se neobchoduje kvůli státnímu svátku.

„Panují obavy, že veškeré úsilí, které bylo vynaloženo k získání druhého záchranného balíku, přijde vniveč. V nejbližších dnech můžeme očekávat zvýšený tlak na finančních trzích,“ uvedl pro BBC Justin Harper z IG Markets a přirovnal situaci v Řecku k tikající bombě.

„Výsledky víkendových voleb nijak nepřispívají k uklidnění obav, které na trhu vládnou už od pátečního zklamání z údajů o vývoji americké zaměstnanosti. Politická nejistota narůstá a situace v eurozóně je teď nepředvídatelnější,“ řekl agentuře Reuters analytik Gerhard Schwarz z německé Baader Bank.

Úsporná opatření jsou ohrožena

Ve Francii prohrál ve druhém kole prezidentských voleb zastánce úsporného kurzu Nicolas Sarkozy a vyhrál socialista François Hollande se sliby zvyšování vládních výdajů a daní. V Řecku voliči v odporu k úsporám výrazně snížili podporu vládních proevropských stran, které nezískaly většinu potřebnou k vytvoření nové vlády. Je tak ohrožena politika, která zatím Řecko chránila před úplným bankrotem a odchodem z eurozóny.

„Existují velké obavy, že nová vláda v Řecku ukončí úsporná opatření, což povede k neřízenému bankrotu. To vyvolává na všech trzích rizikových aktiv všeobecný výprodej,“ řekl agentuře Reuters analytik australské firmy OptionsXpress Ben Le Brun. Výsledek francouzských voleb trhy až tak nezaskočil a určitá změna politiky se zde očekává už několik týdnů.

Oslabily i burzy v Asii

Tokijská burza a další asijské akciové trhy dnes prudce klesly, často na několikaměsíční minima. Důvodem obav jsou výsledky voleb ve Francii a zejména v Řecku, které vyvolaly pochyby o pokračování nastaveného kurzu vládních úspor v eurozóně. Hlavní index tokijské burzy Nikkei 225 v závěru klesl o 2,8 procenta na tříměsíční minimum 9 119,14 bodu. Širší index Topix oslabil o 2,6 procenta na 722,06 bodu.

Tokio a další asijské burzy také ještě reagovaly na páteční zprávu, podle níž americká ekonomika vytvořila v dubnu opět výrazně méně pracovních míst, než se čekalo. Údaje na konci týdne srazily americké akciové indexy až o dvě procenta.

Akcie na hongkongské burze ztrácely ve druhé polovině obchodování 2,4 procenta a míří k nejhoršímu výkonu za šest měsíců. Mírně slabší byly také indexy čínských burz.

Euro oslabilo jen mírně

Kurz eura dnes v reakci na výsledek voleb v Řecku a ve Francii výrazně oslaboval, jednotná evropská měna ale dokázala během dne ztráty výrazně omezit. Trh má sice i nadále pochybnosti, do jaké míry budou politici v obou zemích ochotni pokračovat v zahájených úsporách, počáteční panická reakce ale rychle vyprchala a trh začal volby hodnotit střízlivěji. Kolem 16:30 se euro k dolaru prodávalo za 1,3046 USD, a proti hodnotám z konce minulého týdne tak ztrácelo už jen asi 0,3 procenta. Zpočátku se ale měna propadla až na 1,2955 USD, a na okamžik tak vybočila z pásma 1,30 až 1,35 USD, v němž je už od konce ledna.

Během dne rostly i akcie

Západoevropské akcie smazaly během dneška všechny ztráty. Index FTSEurofirst 300 podle předběžného závěru zpevnil asi o 0,7 procenta na 1034,69 bodu. I pražská burza během dne umazala většinu ranních ztrát, které stejně jako hlavní evropské trhy utrpěla v reakci na výsledky voleb v Řecku a ve Francii. Většina velkých emisí přesto mírně oslabila a index PX tak proti pátečnímu závěru ztratil 0,33 procenta na 916,1 bodu. Pražský akciový trh tak klesl již čtvrtým dnem po sobě, ranní výprodej podle analytiků a makléřů nejvíce dolehl na akcie energetické firmy ČEZ, které na počátku seance prohloubily své letošní minimum. Obchodní den ale nakonec uzavřely pouze s menší ztrátou 0,68 procenta na hladině 720,10 koruny. Propad postihl i akcie těžební NWR, které oslabily o téměř procento na 121 Kč.