Portugalci berou boj s vysokým deficitem vážně, ruší státní svátky

Lisabon - Ze čtrnácti dnů volna si Portugalci od roku 2013 užijí už jen deset. Čtyři svátky budou zrušeny na období pěti let. Rozhodnutí bylo konzultováno s Vatikánem, neboť dva z plánovaných svátků jsou církevní. Portugalsko bojuje s rozpočtovým deficitem, výsledkem bylo snižování mezd a zvyšování daní. Tento bizarní krok tamní vlády podtrhuje, že to se snižováním výdajů myslí opravdu vážně.

Země doufá, že jí čtyři nové pracovní dny přinesou další růst konkurenceschopnosti a podpoří ekonomickou aktivitu.

Kdy čeká na Portugalce práce místo volna

  • Dušičky 1. listopadu.
  • Svátek Božího těla, 60 dní po Velikonocích.
  • Den vzniku Portugalské republiky 5. října.
  • Konec nadvlády Španělů - Den nezávislosti 1. prosince.

Zrušení svátku by Česku vyneslo maximálně 3 miliardy

Česká republika zatím rušení svátků nechystá. Ministerstvo financí dokonce tvrdí, že by rušení svátků nemělo výraznější vliv na ekonomiku a veřejné finance.

„Zjednodušeně řečeno, jeden pracovní den v české ekonomice znamená zhruba 15 miliard korun. Přidání či snížení počtu volných dní se ovšem projeví méně výrazně, neboť řada lidí musí do práce svátek nesvátek. Vzhledem k výši jednotlivých daní v relaci k HDP lze zhruba odhadnout, že jeden pracovní den navíc by mohl zvýšit daňové příjmy maximálně o 2-3 miliardy korun,“ řekl ekonom David Marek.

Portugalsko se loni v dubnu stalo po Řecku a Irsku třetí zemí eurozóny, která musela kvůli dluhové krizi požádat o zahraniční finanční pomoc. Země se dohodla s EU a MMF na záchranné půjčce v objemu 78 miliard eur (téměř dva biliony korun).