Pitná voda pro miliony lidí, nové turbíny ji chytají ze vzduchu

Paříž - Francouzská strojírenská firma vyvinula větrnou turbínu, která dokáže denně vyrobit 1 000 litrů pitné vody, díky filtrování a shromažďování vzdušné vlhkosti. Větrné turbíny by tak mohly vyřešit problém přibližně 885 milionů lidí v regionech Afriky, Jižní Ameriky, Indie a Indonésie, kteří nemají přístup k čisté vodě.

Téměř 15 let pracoval tým společnosti Eole Water na vývoji nové turbíny. Turbíny WMS1000 jsou navrženy tak, aby maximalizovaly výrobu vody, byly energeticky nezávislé a vyžadovaly minimální náklady na údržbu. Jejich dopad na životní prostředí by měl být rovněž minimální.

Vzduch proudící do turbíny je ochlazován a turbína následně sbírá zkondenzovanou vodu, která je obsažena ve vzdušné vlhkosti. Je to podobné, jako když kondenzuje voda v klimatizacích. Díky gravitaci pak voda putuje nerezovými ocelovými trubkami do zásobníku, kde se filtruje a čistí. Následně je možné ji pít.  

Nová technologie umožní venkovským oblastem přístup k dostatečnému množství vlastní pitné vody. Jedna větrná turbína by mohla vyrábět dennodenně vodu pro vesnici o 2 000 až 3 000 obyvatelích po dobu dvaceti let, tvrdí Janin Thibault, ředitel marketingu společnosti Eole Water.

První prototyp již stojí v Dubaji, kde vyrábí 62 litrů vody za hodinu. Společnost plánuje zařadit turbíny do ostrého provozu v průběhu tohoto roku. Prodávat je bude za 660 000 až 790 000 dolarů (cca 12 - 15 milionů korun).