Řecko by se mohlo od S&P dočkat snížení ratingu

New York - Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's varovala Řecko, že jeho už tak nízký rating je možné ještě snížit. K degradaci ratingových známek by agentura sáhla v případě, že Řecko vinou chaotického vývoje na své politické scéně ztratí příslib finanční pomoci od Mezinárodního měnového fondu (MMF) nebo partnerů v eurozóně.

Parlamentní volby, které se v Řecku konaly v neděli, neposkytly jednoznačný výsledek. Proevropské strany, které chtěly pokračovat v započatých reformách, nezískaly dostatečný počet hlasů, aby mohly sestavit vládu.

„Jestliže politika či politické úmysly budou v rozporu s obsahem a cílem programu a oficiální věřitelé vezmou zpět svou podporu, která se prozatím zdála blízko, budeme v takovém případě znovu uvažovat o snížení ratingu. V současné době je hlavní rating na stupni CCC,“ poznamenal analytik S&P pro státní dluhy Marko Mrsnik.

Většina obyvatel Řecka volila strany, které se chtějí vyvázat ze slibů, díky nimž Řecko získalo druhý záchranný program v objemu kolem 130 miliard eur (asi 3,3 bilionu korun). Peníze, které má poskytnout MMF a ostatní členové eurozóny, mohou Řekové získat za předpokladu, že budou pokračovat ve snižování státních výdajů.

O odchodu Řecka z eurozóny se hovoří víc než kdykoli předtím

Některé zdroje v Evropské unii tvrdí, že Řecko neusiluje o vystoupení z eurozóny a nic takového si prý nepřeje ani žádná členská země. O možnosti odchodu Řecka ze 17členného bloku se ale po volebním výsledku hovoří víc než kdykoli předtím.

S&P nyní hodnotí Řecko na stupni CCC se stabilním výhledem. Konkurenční ratingová agentura Moody's Investors Service má pro Řecko známku na stupni C, tedy ještě níž. Agentura Fitch Ratings řecké závazky ohodnotila známkou B minus se stabilním výhledem, tedy celé dva stupně nad hodnocením, které Řecku přisuzuje S&P.