ČEZ je daňovým poplatníkem roku pro právnické osoby

Praha - Na dani z příjmu právnických osob stát získal v roce 2011 nejvíce od energetické společnosti ČEZ. Následovala Česká spořitelna a na třetím místě nově Škoda Auto, která se posunula z osmého místa. Čtvrtý skončil telekomunikační operátor Telefónica O2 a pátý byl T-Mobile, který se propadl z předchozího třetího místa. Pořadí vyplývá ze žebříčku, který každoročně sestavuje ministerstvo financí, jež tímto oceňuje podniky, které se nejvíce podílejí na plnění veřejných rozpočtů.

Výběr společností je prováděn na základě výše plateb provedených v průběhu roku na účet daně z příjmů právnických osob. Loni vybrala daňová správa na dani z příjmu právnických osob přes 109 miliard korun. Samotný státní rozpočet získal 82,3 miliardy korun.

„Těch dvacet oceněných za loňský rok na té dani z příjmu právnických osob zaplatilo 30% z celkového inkasa,“ řekl k ocenění generální ředitel daňové správy Jan Knížek.

Prakticky všechny velké firmy přešly od ledna roku 2012 pod finanční správu specializovaného finančního úřadu. Pod výběr daní a kontrolu tohoto úřadu spadá asi tisícovka právnických osob, které dosáhly obratu více než dvě miliardy korun.

Pořadí právnických osob na základě zaplacené daně z příjmu ministerstvo sestavuje od roku 2003. V přehledu nejsou uvedeny daňové subjekty, které nereagovaly na žádost o zproštění mlčenlivosti nebo nevyslovily souhlas se zveřejněním.

Poplatník roku (zdroj: ČT24)