IPO Facebooku katapultovala Zuckerberga mezi 30 nejbohatších lidí světa

San Francisco - Aktuální hodnota majetku, kterým disponuje zakladatel společnosti Facebook Mark Zuckerberg, dosahuje minimálně 19,1 miliardy dolarů (zhruba 384 miliard Kč). Vychází to z upisovací ceny jedné akcie Facebooku, která byla před dnešním vstupem firmy na burzu stanovena na 38 dolarů za kus. Zuckerberg se tak dostal mezi 30 nejbohatších lidí planety.

Podle žebříčku světových miliardářů, který sestavuje agentura Bloomberg, je teď Zuckerberg na 29. místě. Podařilo se mu dokonce předstihnout zakladatele Googlu Sergeye Brina a Larryho Page. Jmění osmadvacetiletého Zuckerberga má za sebou raketový růst. Facebook založil především pro potřeby studentů Harvardu, podobně jako několik dalších sociálních sítí před tím. První verzi prý naprogramoval během několika hodin ve studentském pokoji.

Dnes má Facebook přes 900 milionů registrovaných uživatelů, což z něj dělá největší sociální síť světa. Sám Zuckerberg se ale od svých studentských začátků příliš nezměnil. Dál chodí do práce v sandálech a v tričku. A neinvestorský zůstává i jeho přístup k Facebooku samotnému.

Mark Zuckerberg, zakladatel Facebooku

„Facebook nebyl vytvářen jako společnost. Měl naplnit své společenské poslání. Nevymýšlíme služby tak, abychom na nich vydělávali; vyděláváme, abychom mohli nabízet lepší služby.“

Facebook míří na burzu (zdroj: ČT24)

Přestože Zuckerberg prodal asi 30 milionů akcií, zůstane největším akcionářem a podrží si i kontrolu nad firmou. Stále má asi 503,6 milionu akcií, což mu dává na celém Facebooku podíl asi 32 procent. Díky smlouvám s ostatními akcionáři ale bude mít kontrolu nad 56 procenty akcií, s nimiž jsou spojena hlasovací práva.