Firmy s nejasnými vlastníky se dostávají k veřejným zakázkám méně

Praha - Za veřejné zakázky v Česku loni jejich zadavatelé zaplatili téměř 239 miliard korun, tedy o 30 miliard víc než v roce 2009. Uveřejněno a dokončeno bylo v loňském roce meziročně o 89 zakázek méně, celkem 9 049 tendrů. Mezi firmami, které zakázky získaly, dominují ve finančním vyjádření akciové společnosti. Výrazně se ovšem snížil počet těch, které mají akcie na majitele, a tedy neznámou vlastnickou strukturu. Společnost Czech Credit Bureau (CCB), která statistiku zpracovala, ale také zároveň upozornila, že veřejné zakázky někdy získávají i ekonomicky nestabilní společnosti. Několik jich totiž do konce roku 2010 zkrachovalo.

Podle odhadů ministerstva pro místní rozvoj se podíl veřejných zakázek uvedených v informačním systému na jejich celkovém objemu již třetí rok po sobě snižuje. V roce 2010 dosáhl necelé poloviny. „A to není pozitivní trend z hlediska transparentnosti výdajů dotčených zadavatelů veřejných zakázek, z nichž mnozí rozhodují o použití peněz v rámci veřejných rozpočtů. Znamená to totiž, že roste objem podlimitních zakázek, u kterých je menší možnost veřejné kontroly,“ upozornila Věra Kameníčková, vedoucí analytického oddělení společnosti CCB.

Méně zakázek pro firmy s nejasnými vlastníky

Na realizaci veřejných zakázek se podílel v porovnání s rokem 2009 jen zlomek firem, které mají akcie na majitele, a tedy nejasnou vlastnickou strukturu. Akciové společnosti všeho druhu celkem inkasovaly 55 procent hodnoty veřejných zakázek, tedy přes 130 miliard korun. „Pouze 20 procent z nich má akcie na majitele, což ve srovnání s rokem 2009 představuje výrazné snížení,“ dodala Kameníčková.

Firmy s anonymními akciemi se však po část roku nemohly účastnit výběrových řízení na veřejné zakázky. Zákon, který to zakazoval, nabyl účinnosti 15. září. Koncem roku ale poslanci firmy s akciemi na majitele k veřejným zakázkám i přes nesouhlas Senátu znovu pustili. Ovšem za podmínky, že společnosti s tímto typem vlastnické struktury budou informovat zadavatele zakázky o akcionářích, kteří drží více než 10 procent akcií.

Řada firem se zatím na trhu příliš neohřála

Téměř 80 vítězů veřejných zakázek působilo na trhu méně než 2 roky, získalo 152 zakázek a dostalo za ně zaplaceno více než 1 miliardu korun. Jedna třetina z těchto firem byla založena v témže roce, ve kterém výběrové řízení vyhrála.

Veřejné zakázky získaly podle CCB někdy i ekonomicky nepříliš stabilní firmy. Z celkového počtu vítězů veřejných zakázek dokončených v roce 2010 a evidovaných v Informačním systému veřejných zakázek byl na 10 firem, které je realizovaly, do konce roku 2010 vyhlášen bankrot. Tyto společnosti získaly 64 zakázek v celkové hodnotě 245 milionů korun. Nejpozději do konce roku 2010 zaniklo 38 společností, jichž se týkalo 95 zakázek v ceně 2,6 miliardy korun.

Vydáno pod