Reforma penzí na K9 uzavřena, na řadě je zdravotnictví

Praha - Špičky vládní koalice dnes potvrdily dohodu o důchodové reformě, na jejíž podobě se v uplynulých dnech shodli ekonomičtí ministři. Uvedly také, že snížená sazba daně z přidané hodnoty se u většiny položek zvýší už letos na podzim. O žádných dalších výjimkách z jednotné sazby DPH už koaliční partneři jednat nehodlají, tuto kapitolu považují za uzavřenou. Už příští týden si chtějí začít vyjasňovat základní parametry reformy zdravotnictví.

„Všichni jsme se dohodli, že je třeba co nejrychleji nastavit legislativní proces, aby důchodová reforma byla včleněna do legislativy,“ řekl předseda Věcí veřejných Radek John. Zároveň zdůraznil, že i kdyby jeho strana ráda viděla další výjimky z 20procentní sazby DPH, dohodnutý seznam považuje stejně jako ostatní strany vládní koalice za uzavřený. „Občanští demokraté a TOP 09 si nadále ponechávají svůj názor, že systémovější a lepší by byla varianta bez jakýchkoliv výjimek,“ zdůraznil premiér Petr Nečas.

Karel Schwarzenberg, lídr TOP 09

„Všechny tři strany jsou odhodlány s reformami pokračovat až do dokončení.“

„Uznáváme argument ministra financí, který říkal 7 miliard. Co se vešlo do 7 miliard, tam je, žádné další návrhy nebudou vznášet ani Věci veřejné, ani nikdo jiný. Pro nás je ta dohoda konečná a uzavřená,“ dodal John. Ve snížené desetiprocentní sazbě DPH tak zůstanou pouze základní potraviny jako chleba, mléko, zelenina, ryby, dětská mléčná výživa nebo potraviny pro diabetiky a nemocné s bezlepkovou dietou. Naopak daň poroste u ostatních potravin, tepla vody, knih, vstupenek na kulturní akce a dalších položek, které nyní spadají do nižší sazby daně.

V rámci dohodnuté důchodové reformy koalice počítá s tím, že by si lidé 3 procenta z povinného sociálního pojištění mohli spořit na individuální účty u penzijních fondů. Podmínkou by však bylo, že si přidají další 2 procenta ze svého. 1 procentem ze sociálního pojištění by pak mohly děti dobrovolně přispívat na důchod svým rodičům. Díru v průběžném systému financování penzí, která kvůli důchodové reformě vznikne, chce koalice zalepit právě sjednocením DPH na 20 procentech.

Zdravotnická reforma klepe na dveře

Podle koaličních partnerů je nyní nezbytné začít s reformou zdravotnictví, která by jednou provždy vyřešila tíživou situaci ve zdravotnictví. „Příští týden přijdeme s návrhy, jak má vypadat architektura reformy zdravotnictví,“ podotkl John. Předseda nejsilnější koaliční strany – ODS – a premiér zároveň zdůraznil, že v první řadě si musí K9 ujasnit harmonogram, ve kterém bude reforma zdravotnického sektoru vznikat a ve kterém bude implementována.

Koaliční aféry K9 řešit nechce

Aféry, které otřásly vládní koalicí v posledních týdnech, například kolem ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) a ministra školství Josefa Dobeše (VV), se na jednání K9 neřešily. „My tyto kauzy považujeme za věci, které jsou spíše mediální záležitosti, než aby měly nějaké politické řešení,“ uvedl Nečas.

„Zřejmě si předsedové těch tří stran uvědomili, že není možné takto dál pokračovat, že v konečném důsledku to škodí všem, a tudíž se rozhodli přistoupit k důležitým věcem,“ komentoval mlčení K9 politolog Univerzity Hradec Králové Kamil Švec.

Operační sál
Zdroj: ČT24