Nechte zaměstnance používat vlastní počítače, ušetříte

Praha - Firmy našly nový způsob, jak snížit výdaje za IT služby. Povolují svým lidem, aby používali vlastní počítače nebo tablety a mobilní telefony i k pracovním účelům. Pokud dokážou překonat obtíže bezpečnostního zajištění firemních sítí, mohou společnosti na jednom zaměstnanci ušetřit až tisíce korun ročně.

Koncept, který postupně mění svět firemního IT, má zkratku BYOD. Spočívá v tom, že společnosti umožní svým zaměstnancům používat vlastní telefony nebo tablety pro pracovní účely. „Celá čtvrtina IT ředitelů považuje tento fenomén za ten nejvýznamnější v proměně informačních systémů,“ uvedl ředitel firmy Cisco Jiří Devát.

 V Česku už každý druhý manažer používá k připojení do podnikové sítě mobilní telefon. Do dvou let by měl jako standard přibýt i tablet. Podle studie společnosti Cisco ve Spojených státech mohou uspořit až 1 300 dolarů za jednoho zaměstnance na rok.

Lidé s nabídkou svých šéfů souhlasí, když jim firmy přidají na provoz, mohou totiž také ušetřit nemalé peníze. Ovšem pustit nezabezpečený chytrý telefon, tablet nebo počítač do firemní sítě je noční můrou pracovníků bezpečnostních oddělení. Proto je nutné nastavit úroveň, k jakým datům se mohou zaměstnanci dostat.

Správná pravidla pro používání zaměstnaneckých telefonů a tabletů má zatím jen polovina českých firem. Situace se ale rychle zlepšuje. „Je to jako se služebním autem, musíte mít zkoušky, starat se o opravy a tak,“ vysvětluje Elena Kohútiková, zástupkyně ředitele VÚB banky, která už k BYOD systému přistoupila.