ECB popřela, že odmítla účast na rekapitalizaci španělských bank

Frankfurt nad Mohanem – Evropská centrální banka (ECB) údajně podle serveru listu Financial Times odmítla, že by poskytla peníze na rekapitalizaci španělské Bankie. ECB by tak neposlala problémové bance nic, a to ani nepřímou cestou. Ovšem centrální banka se proti takové interpretaci ohradila a uvedla, že plán s ní vůbec nikdo nekonzultoval.

„Navzdory zprávám, které se dnes objevily v médiích, nikdo s Evropskou centrální bankou nekonzultoval a ECB nevyjádřila názor na plány, které mají španělské úřady s rekapitalizací jedné z velkých španělských bank,“ uvedla ECB v tiskové zprávě. Naopak zdůraznila, že je připravena s takovými plány poradit.

Když se zpráva o odmítnutí pomoci ECB rozkřikla na trhu, stouply výnosy španělských dluhopisů, a tím i náklady na úvěry této země. Španělský bankovní sektor totiž stahuje ke dnu objem 180 miliard eur špatných půjček. 

Býk zve na sklenku sherry
Zdroj: Jason Merritt/Getty Images

Rekapitalizace skze nové dluhopisy

Madrid v minulých dnech navrhl velmi nekonvenční řešení, a to rekapitalizaci Bankie skrze vydání nových dluhopisů v souhrnné výši 19 miliard. Tuto sumu by pak Španělsko vyměnilo s ECB v repo-operacích za hotovost, čímž by se vyhnulo navýšení peněz na dluhopisovém trhu. 

Jan Bureš, hlavní ekonom Era Poštovní spořitelny:

„Bylo by to elegantní řešení, ve kterém by si španělská vláda půjčila na do-kapitalizaci Bankie, ale nemusela by jít s kůží na trh (tj. vydávat nové dluhopisy na primárním trhu) a peníze na záchranu by přímo poskytla ECB. Ta ale nemá dovoleno přímo financovat banky nebo státy a může skupovat vládní dluhopisy pouze na sekundárním trhu.“

Nejasnosti kolem rekapitalizace španělské Bankie (zdroj: ČT24)

Podle zdroje FT si ale ECB myslí, že Bankia potřebuje odpovídající injekci kapitálu a plány Madridu tomuto neodpovídají. Podle člena rady guvernérů Ewalda Nowotneho je záchrana jakékoliv problémové banky prioritně starostí jednotlivých vlád, a ne ECB. Také podle hlavního ekonoma Era Poštovní spořitelny Jana Bureše je s podivem, že Madrid dopředu svůj záměr s nikým nekonzultoval.

Bankia, která je čtvrtou největší španělskou bankou a ve správě má zhruba deset procent vkladů celého sektoru, vládu požádala o pomoc ve výši 19 miliard eur. Šlo by o dosud největší bankovní sanaci ve Španělsku.