Evropská komise chce Maďarsku znovu uvolnit zmražené dotace

Brusel - Evropská komise navrhla členským státům Evropské unie, aby uvolnily 495 milionů eur Maďarsku. Dotace v této výši komise zmrazila Maďarsku kvůli tomu, že dlouhodobě překračovala povolenou míru rozpočtového deficitu. O peníze měla Budapešť přijít od ledna příštího roku.

Unijní ministři zablokovali Maďarsku dotace už v březnu

Ministři financí zemí EU rozhodli o blokování peněz z kohezního fondu, z něhož peníze míří do chudších regionů unie, už v březnu. Současně tehdy doplnili, že pokud Budapešť přistoupí k nápravným opatřením, zruší tento bezprecedentní krok.

Podle odhadů Evropské komise Maďarsko v letošním roce plánovaný schodek deficitu ve výši 2,5 procenta HDP splní. Dostal by se tak pod hranici tří procent, kterou vyžaduje EU.

I tak ale komise povede s Maďarskem dál proceduru pro porušení unijního práva kvůli nadměrným rozpočtovým deficitům, protože je stále poblíž klíčové tříprocentní hranice. Pod ni se navíc dostalo výjimečnými opatřeními, a nikoli pomocí opatření strukturálních. Otázkou tak je, zda budou udržitelná i z dlouhodobějšího pohledu.

16:9
Zdroj: Alžběta Jungrová/isifa/Lidové noviny