Felda lepší než Facebook?

Hongkong - Druhý největší úpis akcií roku se chystá na burze 28. června v Hongkongu. Dvojkou za Facebookem by mohl být u nás málo známý komoditní gigant z Malajsie, společnost Felda. Na úpisu chce vydělat přes tři miliardy amerických dolarů.

Feldu založila malajská vláda, aby vytáhla z chudoby své zemědělce. V současnosti firma produkuje osm procent veškerého palmového oleje na světě. Teď ji chce stát zprivatizovat. Odborníci ale varují, že po nepovedeném vstupu Facebooku na trh se mohou investoři dalším novým akciím vyhýbat. 

„Společnost generuje tržby i zisk a určitě není tak nadhodnocená, jako byl například Facebook. Akcie v IPO budou nakupovat malajské fondy i malajští drobní akcionáři, takže poptávka po akciích by měla být relativně vysoká,“ komentoval Boris Tomčiak, analytik společnosti Colosseum. 

„Věřím, že se společnosti Felda povede na burze lépe než Facebooku,“ komentoval malajský premiér Najib Razak. Investory by neměly odradit ani ceny palmového oleje, které jsou nejníž od loňského prosince kvůli menšímu zájmu z Číny. Jedná se údajně o dočasný stav.

Prodej palmového oleje
Zdroj: ČT24

„V posledních letech šla cena palmového oleje nahoru, takže i tržby společnosti šly výrazně nahoru. V posledních měsících sledujeme na komoditních trzích výprodej. Může ještě krátkodobě pokračovat, ale z dlouhodobého hlediska, řekněme dvou až čtyř let, se očekává další růst cen palmového oleje,“ uvedl Tomčiak. 

V případě, že se vstup na burzu povede, vydělají na něm i tisíce drobných zemědělců. Z peněz získaných prodejem společnosti chce malajsijská vláda mezi ně rozdělit přes půl miliardy dolarů.

Ekonomika ČT24: Vstup Feldy na burzu (zdroj: ČT24)