Šéf odborů Zavadil: Přeju si, aby vláda skončila

Praha – Poslední z akcí s názvem „Okupujeme ministerstva“ proběhla ve čtvrtek před ministerstvem financí, kde se sešlo kolem 200 lidí, kteří protestovali proti vládě. Bouřlivé protestní akce se zúčastnil i šéf Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil, který v Interview ČT24 odpovídal na dotazy týkající se postoje odborů i minulých i budoucích protestů.

Čtvrteční demonstraci provázel křik, došlo i na facky a plivance. Podle Zavadila není sice takové řešení ideální, ale problémy jsou tak velké, že je třeba je už řešit. „Naštvanost veřejnosti je obrovská,“ uvedl Zavadil a dodal, že ministr, který vyjde mezi lid, musí počítat se vším. Dále zdůraznil, že vláda by měla lidem naslouchat a že dialog není možné vést na ulici.

Na druhou stranu ale odbory odešly z tripartity, což jejich předseda odůvodňuje nesouhlasem s chováním vlády. Kritizoval i neochotu vlády ke změnám a její trvání na programovém prohlášení. „Vláda se nám jevila jako vláda hluchých,“ uvedl Zavadil

Protestům před ministerstvem financí ale předcházely podobné akce u jiných ministerstev, které vždy měly upozornit na problémy spojené s daným resortem. Protestující u ministerstva školství upozorňovali na problémy nového vysokoškolského zákona, u ministerstva práce se pak vyjadřovali k sociálním reformám i k otázce zdravotně postižených, protestovalo se i před ministerstvem kultury nebo zdravotnictví. Demonstrace u ministerstva financí pak byla největší, protože tato instituce zastřešuje problematiku reforem a je vnímána jako ten, kdo nutí ostatní resorty k šetření.

Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Mezi hlavní problémy, které v současné době trápí Českou republiku, patří podle Jaroslava Zavadila nedostatek reforem příjmové strany státního rozpočtu a naopak přílišné zaměření na škrty ve státních výdajích. Deficit rozpočtu bude podle odhadů odborů v letošním roce výrazně vyšší než očekávaných 105 miliard a ani po provedení všech škrtů by rozpočet nebyl příjmový. Řešení nevidí v šetření, ale v prorůstových opatřeních. Reformy jsou podle odborů tím, v čem odbory vidí zásadní negativní vliv, a jsou také důvodem, proč se odbory staly součástí iniciativy Stop vládě. „Přeju si, aby vláda skončila,“ uvedl Zavadil.

Jaká je stávající role odborů a jak by měly v dnešní době odbory fungovat?

Odboráři neplánují na příští měsíce žádné další velké demonstrace. „Statisícové demonstrace nelze dělat každý měsíc,“ uvedl jejich šéf, který odmítl i generální stávku, kterou označil za příliš silné řešení. Stávku nepodporují ani mnozí ze členů odborů, kteří nesouhlasí s reformami, ale nemají zájem protestovat stávkou proti svému zaměstnavateli, který jim poskytuje dobré podmínky. Zavadil také popřel, že by v budoucnosti mířil do Poslanecké sněmovny, parlamentu nebo europarlamentu a celkově s propojením odborů na vládu nesouhlasí.