Šéf Bundesbanky: ECB už nemůže dál pomáhat, ať konají vlády

Mannheim - Evropská centrální banka (ECB) už svými nestandardními kroky proti šíření dluhové krize dosáhla mezí vlastního mandátu a nyní musí zásadní opatření proti krizi učinit vlády zemí eurozóny, prohlásil šéf německé Bundesbanky a člen rady ECB Jens Weidmann. Odmítl tak rostoucí tlaky Francie a Španělska na další podpůrné kroky ECB.

„Podle mého názoru jsme dosáhli limitu našeho mandátu,“ prohlásil Weidmann po dotazu, jaké jsou další možné kroky ECB. Weidmann vystoupil v Mannheimu, kde vyzval evropské lídry, aby neodkládali rázná opatření k řešení dluhové krize a budoucnosti Evropské unie.

Od května 2010 ECB soustavně nakupovala na trhu státní dluhopisy zemí ohrožených dluhovou krizí a v zimě poskytla bankám ve dvou tendrech tříleté levné úvěry za více než bilion eur. Od února však ECB žádné dluhopisy nenakoupila a nenaznačila ani další podpůrné kroky.

Eurobondy problémy eurozóny nevyřeší 

Podle šéfa Bundesbanky nejsou vyšší inflace ani společně vydávané eurobondy odpovědí na nynější problémy Evropy. „Měnová politika musí rozhodně čelit vznikajícím rizikům růstu inflace. Potřebné kroky se nesmí brzdit kvůli problémům, které s měnovou politikou nesouvisejí,“ zdůraznil Weidmann. Naznačil tím, že ECB by bez ohledu na dluhovou krizi měla v případě nebezpečí růstu inflace začít s přitvrzováním své uvolněné měnové politiky.

ECB
Zdroj: Ralph Orlowski/ISIFA/Getty Images

Na svém posledním zasedání ECB ponechala úrokové sazby beze změny a její šéf Mario Draghi nenaznačil žádné nové kroky na podporu klesající ekonomiky a ke zmírnění krize. Draghi naopak vysvětlil, že měnová politika nemůže řešit ty problémy, proti nimž musí zasáhnout samy vlády.