Italové proti reformám: Demonstrace i výbuch bomby

Řím - V centru italské metropole dnes na popud největších odborových svazů demonstruje přes 100 tisíc lidí, kteří chtějí vládu Maria Montiho přimět k razantnějšímu boji s nezaměstnaností, k přijetí prorůstových opatření a ke spravedlivějšímu rozložení daňové zátěže. Svou nespokojenost vyjadřují někteří Italové i radikálněji. Na jihu Itálie v noci na dnešek poničila budovu daňového úřadu bomba. Protesty jsou reakcí na plán na podporu ekonomického růstu, který vláda schválila v pátek.

Na akci, kterou svolaly odborové svazy CGIL, CISL a UIL, se sjeli lidé z celé země. Sami odboráři odhadují, že jich může být až 200 tisíc. K hlavním požadavkům odborů a nespokojenců patří to, aby úřednická vláda při zavádění daňové reformy postupovala „sociálně citlivě“ a aby se více soustředila na boj s neplatiči daní.

Plánu, který Montiho kabinet schválil včera v podvečer a který okamžitě vstoupil v platnost, podle odborů dominují hlavně úspory včetně prodeje státem vlastněných nemovitostí a podniků. „Skutečná změna, kterou země potřebuje, se tu neodehrává,“ prohlásila šéfka CGIL Susanna Camussová.

Bombový útok na jihu Itálie

Rozhořčení Italů ilustruje také noční pumový útok na daňový úřad ve městě Lamezia Terme na jihu Itálie. Podomácku vyrobená bomba vybuchla před budovou úřadu, vyrazila okna a poškodila vchod do budovy. Při útoku nebyl nikdo zraněn. Podle policie se zatím k útoku nikdo nepřihlásil, po pachateli se pátrá.

Montiho vláda v pátek předložila plán na podporu ekonomického růstu, který má doplnit dosavadní jednostranně úsporná opatření. I v něm se ale soustředila hlavně na omezování státních výdajů, například prostřednictvím propuštění zaměstnanců nebo prodeje státem vlastněných společností. Pro klíčovou prorůstovou reformu, liberalizaci trhu práce, ale kabinet zatím nenašel dostatečnou podporu v parlamentu. Návrh předpokládá zmírnění drakonických podmínek propouštění, které platí pro firmy s více než 15 zaměstnanci a které jsou hlavní příčinou ochromeného trhu práce.