Letní tábory hlásí poslední volná místa

Praha - Do zahraničí na jazykový pobyt nebo třeba na Šumavu? Rodiče mají tento týden prakticky poslední možnost rozhodnout, kam, a zda vůbec, pošlou své děti na letní tábor. Ceny pobytů opět poskočily, ale zájem dětí neupadá. Na co si při koupi na poslední chvíli dát pozor a který tábor má nejdelší tradici?

Vodácký, na koních, klasický ve stanech, nebo s výukou jazyků, rodiče mají poslední možnost vybrat svým potomkům letní tábor. Ty nejvyhlášenější jsou už beznadějně vyprodané, bez ohledu na stoupající cenu. Zbylé ještě děti nabírají. Pořadatelé ale upozorňují, že kdo ratolest nepřihlásí během příštího týdne, má s největší pravděpodobností smůlu. 

Tábory po celém Česku se opět chystají na to, aby stovky dětí mohly sbalit plyšový talisman a strávit alespoň pár dní bez dozoru rodičů. A přípravy organizátorů jsou důkladné, protože nároky stoupají rok co rok. „Teď už prostě nestačí udělat tábor, kde si budete hrát na indiány nebo kovboje. Děti jsou vychované ve věku elektronických médií, takže mají zájmy daleko širší, než kdy bývaly,“ tvrdí Miroslav Topinka, ředitel rekreačního areálu Růžená. „Mezi chlapci tak od deseti do patnácti let jsou oblíbené military tábory, s airsoftovou a paintballovou tematikou,“ říká Hana Heligrová, zástupce organizátorů, Tábory.cz.

Cena táborů roste. Zahraniční tábory se už dají srovnat s klasickou dovolenou. Průměrná cena za táborový týden například v Itálii se pohybuje kolem osmi tisíc korun. V tuzemsku většinou stačí pět tisíc. Těm, kteří mají hluboko do kapsy, se rozhodly pomoct radnice některých měst. Tam, kde města nepřispějí, mají rodiče ještě další šanci, a to příměstské tábory. Děti v něm tráví celý den, večer si je ale rodiče vyzvednou. Cena je kolem dvou tisíc na týden. 

Příměstkých táborů se mohou účastnit i tříleté děti

Takzvané příměstské tábory jsou čím dál oblíbenější. Absolvovat je totiž mohou i třeba tříleté děti, které by na klasický tábor ještě odjet nemohly. „Byla to reakce na požadavek rodičů, protože my máme hodně dětí menších, od tří do šesti let, které běžně na tábor jet nemůžou, a školky bývají zavřené,“ řekla Markéta Bosáková, vedoucí příměstského táboru v Hlásné Třebáni. Některé příměstské tábory nabízejí hlídání i jednotlivě, většinou s taxou kolem dvou set korun na den.

Na co si dávat při výběru táboru pozor:

1) Pokud je pobyt podezřele levný, je potřeba ohlídat, jestli cena zahrnuje opravdu všechno. Organizátoři ji někdy uvádějí například bez vstupenek na hrady nebo zámky.

2) Když pořadatel neochotně poskytuje informace a vymlouvá se, že přípravy finišují a všechno se ještě dolaďuje, je lepší couvnout a nekupovat. Opravdu dobré tábory se chystají půl roku dopředu.

3) Na žádném táboře nesmí chybět zdravotník.

Artěk - tábor s 80letou tradicí

Peněz na tábory je čím dál méně a desítky jich každý rok zanikají. Existuje ale jeden, na který se jezdí už 80 let - Artěk. Jezdilo se tam za odměnu, snil o něm každý pravověrný pionýr. Tábor Artěk na ukrajinském černomořském pobřeží je světovou legendou mezi dětskými tábory. A po dlouhé odmlce na Ukrajinu jezdí opět i děti z Česka. 

Dřív se tam dostávaly hlavně děti z bohatších komunistických rodin, ale teď tam může každý, kdo se učí rusky a chce se o tom něco dozvědět. Kritérium pro výběr už není politická angažovanost, ale hlavně výborné výsledky ve škole. Na vrcholu sezony je v Artěku i několik tisíc dětí ze všech zemí světa. Tábor je tak bezkonkurenčně největším v Evropě. Pionýrské šátky zmizely, nahradily je kšiltovky a barevná trička, za pobyt se platí v dolarech. Velkolepá secvičená představení ale zůstala.

Tábory v Česku patří mezi nejlevnější v Evropě

A jako tečka tématu potěšující srovnání. Tábory v Česku zůstávají, navzdory rostoucí ceně, jedněmi z nejlevnějších v Evropě. Španělská rodina platí za podobný výjezd dítěte v přepočtu průměrně o tři tisíce víc a francouzská dokonce dvojnásobek tuzemské sumy.