Natland hodlá prodat stadion v pražském Edenu

Praha – Investiční koncern Natland Group uvažuje o prodeji firmy E-side Property – vlastníka fotbalového stadionu v pražském Edenu. Informuje o tom deník Hospodářské noviny s odkazem na zjištění, že aktiva E-side Property byla nadhodnocena o 922 milionů korun. Hodnota stadionu sice činí zhruba miliardu korun, ale jeho vlastník se potýká se stamilionovými dluhy a hrozí mu bankrot, uvedl deník.

Šéf Natlandu Tomáš Raška deníku nechtěl jednání blíže komentovat. Investiční skupina prý o prodeji stále jedná a dohoda prý není jistá. Jedním ze zájemců prý může být i majitel fotbalového klubu Slavia Praha Aleš Řebíček. Domovským stadionem Slavie je právě Eden a Řebíček loni koupil Slavii od Natlandu. Dalším kupcem by prý mohl být Vladimír Kroužecký, který ještě do loňského podzimu E-Side Property ovládal. 

Natland se chce E-Side Property zbavit po půl roce od finančního vypořádání s Vladimírem Kroužeckým. „Až po vstupu do E-Side jsme zjistili, v jakém je stavu,“ uvedl Raška. Podle analýzy, kterou si Natland Group nechala vypracovat, má E-Side Property aktiva nadhodnocená o 922 milionů korun, tedy přibližně o polovinu. Po přehodnocení činí hodnota kapitálu firmy minus 146 milionů korun a auditoři upozorňují, že může klesnout až na minus 224 milionů.

Největším věřitelem E-Side Property je Česká spořitelna, která firmě půjčila 323 milionů korun. Dalšími věřiteli jsou držitelé dluhopisů. Nejvíce jich mají městské části Praha 6 a Praha 10, dohromady asi za 165 milionů korun. Podle šéfa Natland Group ale případný kupec nebude investor, ochotný navýšit kapitál firmy a splatit dluhy. „Kdybychom E-Side prodali, vyřešila by se tím naše pozice, nikoli pozice věřitelů E-Side,“ řekl HN Raška.