Stern: Berlín a EK ignorovaly rizika spojená se vstupem Řecka do eurozóny

Berlín - Bývalá německá vláda kancléře Gerharda Schrödera i tehdejší Evropská komise věděly o rizicích spojených s přijetím Řecka do eurozóny, ale ignorovaly je. S odvoláním na interní dokumenty EK a kancléřství to ve svém zítřejším vydání píše německý týdeník Stern, který na zprávu upozornil na svých internetových stránkách. Eurostat podle listu už v roce 1999 informoval EK ve dvou dopisech o možných zmanipulovaných údajích Atén o řeckém deficitu. EK ale tato varování podle Sternu odmítla.

V květnu 1999 napsal jeden z ředitelů Eurostatu spolupracovníkovi tehdejšího evropského komisaře pro hospodářství a měnu Yvese-Thibaulta de Silguyho, že řecká vláda evidentně používá miliardové unijní transfery Aténám k upravování údajů o řeckém rozpočtu.

Na počátku následujícího měsíce pak tehdejší šéf evropského statistického úřadu Yves Franchet upozornil na stejný problém generálního ředitele EK pro hospodářství a finance. Ten mu podle Sternu odpověděl: „Předpokládám, že Eurostat neplánuje dělat číselné korektury, ani si nepřeje pokračovat v debatě na toto téma.“

Také Schröderova vláda měla podle zpravodajského magazínu na počátku roku 2000 k dispozici řadu kritických poznámek z Bruselu o slabosti řeckého hospodářství. Unijní experti v nich upozorňovali na nízký průmyslový export, na obrovský deficit v obchodní bilanci a na příliš vysokou závislost Atén na evropských subvencích, jejichž výše tehdy dosahovala rekordních pěti procent hrubého domácího produktu země.

Schröder se k informacím Sternu odmítl vyjádřit

Brusel podle Sternu rovněž upozorňoval Berlín na varovné signály týkající se konkurenceschopnosti Řecka a hrozící silné inflace v případě vstupu Jihoevropanů do eurozóny. Řecko podle nich tehdy nebylo připraveno na možný ekonomický šok, který přijetí eura vyvolá.

Bývalý kancléř Schröder německou podporu vstupu Atén do měnové unie v minulosti opakovaně obhajoval kladným doporučením EK. K odhalením Sternu se nechtěl vyjádřit.