Akcie mediální společnosti CME jsou na historickém minimu

Praha - Pražský akciový trh oslabil. Hlavní index PX se neudržel nad úrovní 900 bodů a odepsal 0,38 procenta na 896,7 bodu. Největší ztráty postihly akcie mediální společnosti CME, které byly na svém historickém minimu za dobu obchodování na pražské burze, uvedl Josef Němý z Komerční banky. CME vlastní například televizní stanici Nova nebo slovenskou Markízu.

„Pražská burza v polovině týdne lehce oslabila, když se při podprůměrné likviditě projevil efekt čekání na výsledky zasedání americké centrální banky (Fed) patrný na všech akciových trzích,“ informoval Vladimír Urbánek ze serveru Kurzy.cz. Akcie CME spadly o 7,39 procenta na 106,50 koruny. Pavol Mokoš z Patria Direct upozornil na to, že analytici Goldman Sachs snížili cílovou cenu titulu na 3,8 dolaru (76 korun) z 6,8 USD (136 korun) a ponechali doporučení na „prodat/neutrální“. Dění na pražské burze můžete sledovat na webu ČT24 on-line v rubrice Burzy.

Nová prognóza předpovídá slabou korunu

CME, která generuje tržby v dolarech a má nemalou část podnikání v Česku, neprospívá vidina slábnoucí koruny vůči dolaru, kterou předpokládá nová prognóza Goldman Sachs, doplnil Josef Kohout z Patria Finance. Z velkých emisí nejvíc oslabily akcie energetické společnosti ČEZ, klesly o 1,40 procenta na 730 korun. Analytici Nomury snížili cílovou cenu akcií firmy na 735 korun z 830 korun při ponechaném doporučení na „redukovat“, dodal Kohout. O více než procento na 90,50 koruny spadly cenné papíry sázkové firmy Fortuna.