Kalousek: Schválený deficit státního rozpočtu by neměl být překročen

Praha - Státní rozpočet by na konci roku neměl překročit schválený deficit 105 miliard korun. Na základě dosavadního vývoje to dnes v Otázkách Václava Moravce potvrdil ministr financí Miroslav Kalousek. Rizikem pro českou ekonomiku je však vývoj v eurozóně a problémy s čerpáním z fondů EU. Schodek státního rozpočtu ke konci května stoupl na 79 miliard korun z dubnových téměř 45 miliard. Dalším tématem hostů pořadu byla i stoupající hranice chudoby, pod kterou se dostalo za rok 2011 nově 86 tisíc lidí. Nejvíc ohroženými jsou lidé bez práce, neúplné rodiny s dětmi či důchodci. Chudoba ohrožuje každého desátého obyvatele.

Parametry státního rozpočtu budou splněny

„Pokud nedojde k výraznému zhoršení v Evropě, nemám důvod se domnívat, že bychom nesplnili parametry státního rozpočtu a veřejných rozpočtů za letošní rok,“ uvedl Kalousek.

Velký květnový schodek je způsoben propadem příjmů. Vláda počítá s nižšími přijmy ve výši 29 miliard korun. Na výdajové straně to kompenzuje asi 30miliardovými úsporami. Čeká se na červnovou prognózu vývoje HDP.

Konečný schodek by mohla ohrozit dvě rizika

Prvním je situace ve Španělsku - nikdo totiž pořádně neví, co se stane. Nervozita, která je s tímto problémem spojená, může uvrhnout do horší ekonomické situace celou Evropu.

Druhým vážným problémem je momentálně pozastavené proplácení dotací z evropských fondů do ČR. „My se obáváme, že to může být 22 miliard, ale může to být také 70 miliard, o které by ČR nenávratně přišla, pokud by se to v letošním roce už neobnovilo,“ podotkl Sobotka.

Deficit veřejných financí klesne na tři procenta HDP

Ministerstvo financí očekává, že deficit veřejných financí letos klesne na tři procenta hrubého domácího produktu. Kalousek však připustil, že na základě aktuálního vývoje v celé Evropě předloží vládě návrh, který by obsahoval varianty zmírnění poklesu deficitu veřejných financí v dalších letech. „V roce 2013 nejede vlak přes to dostat se pod tři procenta. Pokud hovořím o tempu konsolidace, mluvím až o letech 2014 a 2015,“ upřesnil ministr.

Projekt financovaný z Evropské unie
Zdroj: ČT24

Růst lidí ohrožených chudobou je na pováženou

Chudoba ohrožuje každého desátého obyvatele. Ohroženi jsou lidé bez práce, neúplné rodiny s dětmi, rodiny s více než třemi dětmi i důchodci. Statistici se obávají, že může být ještě hůř. Nižší valorizace penzí může počet ohrožených lidí dál zvýšit. Podle nejnovějšího šetření Českého statistického úřadu (ČSÚ) bylo loni chudobou ohroženo více než 1,02 milionu obyvatel, tedy 9,8 procenta. V pásmu chudoby se tedy oproti roku 2010 ocitlo nově 86 tisíc osob.

  • „Vláda to bedlivě sleduje. My se tady zatím bavíme o mírnějším tempu valorizace, jsou země, které musely začít nejen reálné, ale i nominální důchody snižovat. To je cesta, kam se my dostat nechceme,“ říká ministr financí Miroslav Kalousek.
  • „Vláda hodila milion lidí přes hranici chudoby. Když se podíváme na aktivní politiku vlády, tak je to destrukce aktivní politiky zaměstnanosti,“ tvrdí předseda sociálních demokratů Bohuslav Sobotka.
Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)