Německo disponuje 22 biliony kubíků břidlicového plynu

Frankfurt nad Mohanem - Celkové zásoby břidlicového plynu v Německu mohou dosahovat přes 22 bilionů krychlových metrů a využitelné zásoby by mohly samy pokrýt téměř 25 let současné německé spotřeby. Odhadl to dnes Spolkový ústav pro geovědy a přírodní zdroje (BGR). Podle něj lze při dodržování náležitých pravidel tyto zdroje bezpečně a z ekologického hlediska nezávadně těžit.

BGR odhadl celkové rezervy plynu uloženého v hlubokých vrstvách břidlic pod Německem na 6,8 bilionu až 22,6 bilionu metrů krychlových. Při uplatnění desetiprocentní míry výtěžnosti to znamená možnost získání 0,7 - 2,3 bilionu metrů krychlových. „Německo má značný potenciál břidlicového plynu,“ uvedl hannoverský ústav v oficiálním sdělení. Německo nyní spotřebovává kolem 100 miliard krychlových metrů zemního plynu ročně a z domácích zdrojů kryje svou spotřebu jen ze 14 procent.

BGR konstatoval, že moderní techniky těžby plynu z břidlic pomocí horizontálních vrtů a hydraulického štěpení hornin čili frakování jsou šetrné k vodním zdrojům a zabraňují otřesům půdy. „Z hlediska geověd je možné tyto zdroje využívat ekologicky přijatelně, za předpokladu dodržování zákonem stanovených pravidel,“ uvedl BGR. Většina takzvaných nekonvenčních ložisek plynu v Německu se nalézá na rovinatém severu země. Menší část je také v oblasti horního Rýna na jihozápadě Německa. 

Břidlicový plyn by měl dvakrát zvýšit zdroje plynu v Austrálii

Například Austrálie má zřejmě v břidlicích uloženo tolik plynu, že tyto zásoby mohou její celkové zdroje zemního plynu zhruba zdvojnásobit. Odhadla to dnešní společná zpráva vládního úřadu pro surovinové zdroje a energetiku a australského geologického ústavu. Austrálie už nyní aspiruje na největšího světového vývozce zkapalněného zemního plynu (LNG) a další obří zásoby tohoto zdroje jí mohou tuto pozici zajistit dlouho do budoucna.

Australské zásoby plynu v konvenčních prostupných ložiscích bez plynu vázaného v hlubokých břidlicích dosahují kolem 11 bilionů metrů krychlových. Plyn je nyní třetím největším energetickým zdrojem země po uhlí a uranu, konstatuje zpráva. „Průzkum břidlicového plynu v Austrálii sice začal teprve nedávno a jeho zdroje jsou prozkoumány jen málo, měly by ale zvýšit australské zdroje plynu potenciálně na dvojnásobek,“ uvedl ke zprávě ministr přírodních zdrojů Martin Ferguson.

Paniku kolem bezpečnosti těžby břidlicového plynu vyvolal v roce 2010 známý americký dokumentární film Joshe Foxe Gasland. Obyvatelé oblastí, kde došlo v důsledku těžby ke kontaminaci podzemní vody břidlicovým plynem, ve filmu ukazují, že mohou zapálit vodu, která jim doma teče z kohoutků. Podobné obavy se však snaží rozptýlit rozličné studie. Těžba břidlicového plynu je bezpečná například podle britských vládních expertů, kteří ji tamní vládě doporučují.