Apple urovnal spor s Čínou kolem značky iPad

Šanghaj - Apple bude moct v Číně prodávat iPady. Urovnal spor s firmou Proview Technology, která v zemi doteď podle tamních soudů vlastnila značku iPad. Tvrdila, že si ji zaregistrovala v roce 2000, tedy 9 let předtím, než Apple na tento název koupil celosvětová práva. Americká firma zaplatí čínské společnosti 60 milionů dolarů (1,2 miliardy korun). Dohoda o urovnání sporu podle agentury AP odstraňuje potenciální překážku pro prodej těchto tabletů v Číně.

Společnost Proview Technology podle serveru BBC tvrdila, že vlastní práva na značku iPad pro čínský trh poté, co si ji v roce 2000 zaregistrovala. Apple však trval na tom, že v roce 2009 koupil celosvětová práva na tento název.

„IPad je pro Apple v Číně velmi důležitý. Je to jeden z mála produktů, kde je Apple dominantní ve své kategorii v Číně,“ tvrdí Luděk Vokáč, redaktor mobil.cz.

„Tento spor kolem iPadu skončil,“ uvedl čínský soud. „Apple převedl 60 milionů dolarů na účet soudu, jak bylo požadováno,“ dodal. Společnost Proview předpokládala, že jí spor přinese větší částku. Byla však tlačena k uzavření dohody, protože potřebovala splatit své dluhy. Podle jednoho z právníků firma doufala, že získá až 400 milionů dolarů.

IPhone slaví pět let

Apple ale slaví hned dvakrát. Je tomu právě pět let, co na trh uvedl iPhone. Od té doby jich prodal tolik, že by naskládané v řadě za sebou obsáhly tři čtvrtě zeměkoule. IPhone znamenal pro firmu zlom - doteď jsou tři čtvrtiny z celkových tržeb společnosti právě za chytrý telefon.

iPhone 4S
Zdroj: ČT24

I když se další firmy snaží úspěch chytrého telefonu napodobit, žádná z nich zatím nepřinesla takové davové šílenství, jako dokáže uvedení každé nové verze iPhonu - zákazníci stojí ve frontách na ně hodiny a po dlouhém čekání přístroj kupují s velkým nadšením.