Klaus stvrdil přístup tajných služeb k bankovnímu tajemství

Praha – Prezident republiky Václav Klaus podepsal novelu bankovního zákona, která zavádí možnost české zpravodajské služby získat přístup k údajům podléhajícím bankovnímu tajemství. Budou k tomu ale potřebovat povolení soudu, o které budou moci žádat jen pro případy boje s financováním terorismu.

Zpravodajci se podle novely budou muset v bankách prokazovat originálem soudního povolení, které musí směřovat ke konkrétnímu klientovi, nebo aspoň jeho ověřenou kopií. Banky pak mají povolení kopii uchovávat. Tajné služby budou muset také sněmovní komisi pro kontrolu Bezpečnostní informační služby (BIS) informovat o tom, kolikrát takto o údaje z bankovních účtů žádaly.   

Novela také umožní České národní bance odejmout bankovní licenci za zamlčení nebo sdělení nepravdivých podstatných údajů. Vláda uvádí, že většina současných regulačních pravidel pro založení a činnost poboček zahraničních bank byla přijata v 90. letech a ani po vstupu Česka do EU se nepřizpůsobila novým podmínkám. Platná právní úprava v této oblasti tak prý neodpovídá potřebám bankovního dohledu.