Euroskupina jmenovala do vedení ECB Lucemburčana Mersche

Brusel - Ministři financí eurozóny jmenovali do šestičlenné výkonné rady Evropské centrální banky šéfa lucemburské ústřední banky Yvese Mersche. Sdělili to dnes dva činitelé eurozóny během ministerské schůzky. V úterý navazuje schůzka ministrů financí celé EU. K projednání je připravena pomoc španělským a kyperským bankám a naplnění dohod o skupování dluhopisů ohrožených zemí.

Mersch nahradí Španěla Josého Manuela Gonzáleze-Parama, kterému skončilo funkční období v květnu. „Mersch je potvrzen,“ řekl jeden z činitelů. Mersch je jedním z nejzkušenějších členů bankovní rady ECB, je v ní od roku 1998 a považován je za zastánce přísné protiinflační politiky. Výkonná rada je stálý řídící orgán ECB a její členové jsou jmenováni na osm let bez možnosti obnovení mandátu.

Schůzka takzvané Euroskupiny ministrů financí eurozóny diskutuje zřejmě hlavně o rozpočtových problémech Španělska a jeho žádosti o pomoc pro tamní banky. V úterý na ni navazuje zasedání skupiny Ecofin, tedy ministrů financí celé Evropské unie. Ti by měli dát Španělsku na doporučení Evropské komise na snížení rozpočtového deficitu rok navíc. Madrid měl rozpočtový deficit snížit pod požadovaná tři procenta hrubého domácího produktu už příští rok, vzhledem k poklesu ekonomiky to ale není realistické.

Záchranný fond má na trhu skupovat dluhopisy

Kromě problémů Španělska budou ministři jednat i o finanční pomoci Kypru a o otázce ústupků Řecku, které přiznalo, že nesplní stanovené cíle ve snižování deficitu. Euroskupina se také bude zabývat diskusemi o naplnění dohody za summitu EU z konce června. Na něm se lídři v zásadě dohodli na tom, že záchranný fond ESM získá pravomoc půjčovat přímo bankám a kupovat na trhu státní dluhopisy zemí ohrožených dluhovou krizí.