Potíže čínské ekonomiky jen tak nezmizí, přiznal tamní premiér

Peking - Čínská ekonomika se začíná stabilizovat, problémy ale zřejmě ještě nějaký čas potrvají. Prohlásil to čínský premiér Wen Ťia-pao, když hovořil o důvodech, které vedly ke zpomalení tempa růstu čínské ekonomiky na nejnižší úroveň za poslední tři roky. Wen zároveň uvedl, že klíčové bude druhé pololetí, na které se chce vláda zaměřit. Premiér čeká, že zbytek roku bude příznivější.

Čína v pátek oznámila, že její hrubý domácí produkt ve druhém čtvrtletí zpomalil na 7,6 procenta. To je zhruba v souladu s odhady analytiků. Čínská ekonomika ale za posledních 20 let roste průměrným tempem kolem 9,5 procenta a Peking má zájem růst podpořit. Prudké zpomalení čínské ekonomiky by bylo špatnou zprávou nejen pro Čínu, ale i celé světové hospodářství.

Situace je vážná

Číňané musí podle premiéra poznat vážnost a komplexnost problémů, kterým země čelí. Dodal však, že základní faktory čínské ekonomiky zůstávají silné, i když se ekonomika ještě úplně nestabilizovala.

Vláda už dříve hospodářské zpomalení avizovala, a růst na letošní rok tak stanovila na 7,5 procenta. „V současné době zůstává hospodářský růst naší země v pásmu, které jsme vytyčili. Vidíme už přitom vliv, který má politika stabilizace,“ konstatoval Wen. Vláda se nyní zaměří na podporu tvorby nových pracovních míst a firmám, které pociťují výpadek tržeb kvůli poklesu exportní poptávky, nabídne finanční pomoc a daňové úlevy.

Wen Ťia-pao

„Musíme také střízlivě vidět, že současná ekonomika zatím nevytváří stabilní zotavení a že hospodářské potíže mohou nějaký čas pokračovat.“

Vláda také podle premiéra podpoří soukromé investice, modernizaci průmyslu a další rozvoj urbanizace. Premiér už dříve slíbil rovněž více bankovních úvěrů a další formu pomoci malým firmám, které vytvářejí nejvíce pracovních míst. Cílem je více podpořit spotřebu.

„Jedním z návrhů bylo i snížení daní pro zahraniční firmy, což by mělo přilákat zahraniční investice,“ upozornil v rozhovoru pro Studio Burza analytik Komerční banky Josef Němý. To je nyní v Číně více než aktuální. Příliv přímých zahraničních investic do Číny totiž v posledních šesti měsících vytrvale klesá. V samotném červnu se investice snížily meziročně o zhruba sedm procent na 12 miliard dolarů. Za první pololetí pak v úhrnu propadly o tři procenta na 59,1 miliardy dolarů. 

Krizové stimuly už Číně jednou zavařily

Čínská vláda nicméně zůstává v podpoře ekonomiky opatrná. Stimuly z krizového roku 2008 totiž prudce zvýšily inflaci a vedly také k masivnímu stavebnímu boomu, který hraničil s plýtváním.

Nyní čínskou ekonomiku zpomalují dluhové problémy Evropy, jednoho z hlavních odbytišť čínského zboží. Kvůli slabé poptávce z Evropy klesá čínský export, Mezinárodní měnový fond před časem varoval, že prudký hospodářský útlum v Evropě by mohl snížit tempo růstu čínské ekonomiky téměř o polovinu. Navzdory dvojímu snížení úrokových sazeb navíc klesá i domácí poptávka.