MMF: Globální nerovnováhy rostou, nabízí se politické změny

Paříž - Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) se globální ekonomické nerovnováhy zvyšují, navíc beze změn ekonomické politiky největších zemí světa se budou dál prohlubovat. MMF se takto vyjádřil ve zprávě pro nadcházející schůzku ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny nejvýznamnějších zemí světa G20. Právě globální nerovnováhy budou hlavním tématem pátečních a sobotních jednání finančních činitelů skupiny, v jejímž čele letos usedne Francie.

Finančníci se soustředí zejména na otázku, jak jednotlivé země ke globálním nerovnováhám přispívají. S dohodou na sledování konkrétních ekonomických ukazatelů se však zatím kvůli odporu některých zemí v čele s Německem a Čínou nepočítá. Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová dnes prohlásila, že za velký pokrok by považovala principiální shodu na tom, které indikátory použít k měření nerovnováh.

Francouzská ministryně hospodářství a financí Christine Lagardeová

„Některé země nechtějí být kritizovány za to, že uskutečňují takovou či onakou politiku. Velký krok kupředu uděláme už tím, když se v principu dohodneme na prvcích, které umožní měření nerovnováh.“

Francie se chce zabývat globální nerovností (zdroj: ČT24)

Ovšem podle některých delegátů schůzky G20 je tento cíl nereálný, byť už znamená ústup od původního ambiciózního předsednického programu Francie. Čína a Německo odmítají do sledovaných indikátorů zařadit obchodní a platební bilanci, protože nechtějí být v budoucnu pranýřovány za své obrovské přebytky.

Zacílí G20 i na Čínu?

Dosud panuje shoda na indikátorech deficitu veřejných financí a státního dluhu. Vedle platební bilance však spory vyvolává snaha zařadit sem i ukazatel reálného směnného kurzu a úrovně devizových rezerv, což by bylo velmi nepříjemné pro Čínu. Podle jednoho delegáta zřejmě dohoda na indikátor nebude na stole do dubna, jak chtějí Spojené státy a MMF, a realističtějším termínem bude další říjnová ministerská schůzka.

Za priority francouzského předsednictví G20 označil francouzský prezident Nicolas Sarkozy před měsícem vedle vypracování mechanismu měření globálních nerovnováh zejména regulaci rostoucích cen potravin a energetických komodit. Dalším tématem má být reforma mezinárodního měnového systému, což v Sarkozyho očích znamená zejména snížení vlivu americké měny.

Podle MMF má nyní oživování světové ekonomiky z globální recese dvourychlostní charakter. Zatímco vyspělé země ožívají jen pomalu, ekonomikám rozvojového světa hrozí naopak přehřívání. Tato nerovnoměrnost je velkým problémem pro ekonomickou politiku a její tvůrce, tedy centrální banky a vlády, dodal MMF. První náměstek výkonného ředitele fondu John Lipsky na dnešní schůzce náměstků ministrů G20 upozornil, že pokud se ekonomická politika v jednotlivých zemích nezmění, povede to jen k prohloubení nerovnováh.

Čínská ekonomika
Zdroj: ČT24