Už i Merkelová pochybuje o EU, MMF přesto radí další integraci

Brusel – Podle Mezinárodního měnového fondu (MMF) by členské země eurozóny měly zvýšit snahu o integraci, pokud chtějí bez následků překonat hospodářskou krizi. Zároveň by Evropská centrální banka (ECB) mohla podle MMF hrát významnější roli v boji s dluhovou krizí. Doporučení ovšem přichází v době, kdy pochybnosti o evropských projektech vyjadřuje už i německá kancléřka Anegala Merkelová. Právě její výroky přispěly k dnešnímu propadu eura na finančních trzích.

„Ještě jsme nezformovali evropský projekt tak, abychom si byli jisti, že všechno dopadne dobře,“ prohlásila Merkelová. Dodala však, že věří v úspěch. Obchodníci se nicméně zaměřili především na první část jejího prohlášení. Skutečnost, že v něm byl zárodek pochybnosti, podkopala euro," řekl obchodník Tommy Molloy ze společnosti FX Solutions.

Martin Prokop, analytik společnosti Next Finance

„Řekl bych, že jsme po dlouhé době slyšeli od politika pravdivý a věcný komentář. ESM, EFSF, bankovní unie: To vše jsou nástroje, pomocí kterých by oficiálně měla být řešena dluhová krize. Již mockrát jsme upozorňovali, že je tomu v realitě přesně naopak. Že bankovní unie spíš vytváří kanály pro rychlý přenos nákazy v rámci evropského bankovního systému. Že ve fondu ESM není v žádném případě dost peněz na záchranu předlužených zemí.“

Mezinárodní měnový fond je nicméně opačného názoru. Eurozóna podle něj musí uskutečnit kroky k vytvoření bankovní unie a hlubší rozpočtové unie a prosadit strukturální reformy. Dokud nebudou tato opatření uskutečněna, musí nadále využívat záchranné fondy a podporovat hospodářský růst uvolněnou měnovou politikou.

ECB podle MMF může prohloubit snižování úrokových sazeb a rozšířit nákupy dluhopisů, protože ekonomika je slabá a inflační riziko nízké. „ECB je schopna poskytnout další prostředky na obranu proti eskalaci krize,“ uvedl fond.

ECB začátkem měsíce snížila základní úrokovou sazbu o čtvrt procentního bodu na rekordní minimum 0,75 procenta. Nepřišla však s žádnými dalšími opatřeními na podporu růstu, jako jsou nákupy dluhopisů nebo poskytnutí dalších peněz bankovnímu sektoru.   

Prioritou pro eurozónu je podle MMF vytvoření bankovní unie, která by zahrnovala jednotný bankovní dozor i společný systém pojištění vkladů a podpory bank. Lídři eurozóny chtějí, aby dohled nad bankami v eurozóně převzala ECB. Podle MMF by však měla ECB hrát roli také v systému pojištění vkladů.