První slevový rozvod: Slevomat opouští Zapakatel

Praha - Na českém trhu se slevovými servery to znovu vře, po vlně slučování a konsolidace teď přichází první rozpad. Dva největší hráči na trhu Slevomat a Zapakatel si přestali rozumět v obchodních otázkách, a tak se jejich cesty rozdělují. Majetkově ale zůstávají propojeni nadále.

Ještě v červenci 2011 si jednička a dvojka na trhu mnuly nad propojením firem ruce. Ovšem v srpnu 2012 už je všemu jinak a mluví o vzájemném rozchodu. „Postupem času se ukázalo, že Slevomat a Zapakatel jdou strategicky naprosto odlišnou cestou. Takže spolupráce teď dlouhodobě nedávala smysl,“ uvedl spolumajitel Slevomatu Tomáš Čupr. 

Důvodem rozchodu je rozdílný přístup k obchodním partnerům, sdílení slevových nabídek na obou serverech a především pak výše marží. „Není možné, abychom dopustili, že prodáme 2 000 voucherů a masér bude rok masírovat zadarmo,“ vysvětlil obchodní ředitel serveru Zapakatel.cz Tomáš Carba. 

Rozvod Slevomatu a Zapakatele (zdroj: ČT24)

Propojení bylo pro obě firmy také přínosem

Loňské propojení serverů mělo na oba pozitivní dopad. Slevomat posílil svůj vliv v oblasti slev u cestování, Zapakatel zase získal znalosti o podpoře zákazníků. Teď ale každý půjde vlastní cestou. 

Petr Kováčik, portál Skrz.cz

„Kyž se na to díváme z pohledu zákazníků, tak to nebude mít žádný dopad, maximálně bude větší pestrost nabídek. Z pohledu obchodníků budou mít větší možnost vyjednávat o podmínkách.“ 

Celkový obrat trhu se letos zvýší. Podle slevového agregátoru Skrz.cz bude až dvojnásobný oproti loňskému roku, tedy v hodnotě tři miliardy korun. Naproti tomu počet slevových serverů rok od roku klesá. Teď jich je 140, o Vánocích už jich má být podle odhadů pouze 50.