Stát vytáhl proti firmám, které tají zisky

Praha – Stát zahájil tažení proti firmám, které bojkotují povinnost posílat výkazy o svém hospodaření do obchodního rejstříku. Těch je v Česku několik desítek tisíc. Finanční úřady jim za to od ledna v rámci daňových kontrol začaly nadělovat pokuty. Celá akce by měla do státní pokladny přinést až stovky milionů korun. Píší o tom dnešní Hospodářské noviny.

„Nedílnou součástí kontroly daně z příjmu se stalo ověření, zda firma tyto údaje poskytuje, a případné udělení pokuty,“ řekl HN šéf Generálního finančního ředitelství Jan Knížek.

Pokuty mohou podle zákona dosahovat až tří procent z aktiv společnosti. To by u velkých firem znamenalo miliony korun. S tak vysokými tresty se ale nepočítá. „Při prvním porušení povinnosti půjde o pokutu v přiměřené, výchovné výši. Ovšem s pohrůžkou, že příště už to bude víc,“ uvedl Knížek.

Věřejné údaje mají pomoct hlavně firmám

Stát tlačí na zveřejňování údajů hlavně proto, aby měli podnikatelé možnost prověřovat si své obchodní partnery. Z výkazů lze zjistit, jak firma hospodaří, jaké má pohledávky a další parametry, které je důležité znát před uzavřením kontraktu.

Podle údajů firmy Dun & Bradstreet dnes nereportuje zhruba 73 procent firem v Česku, týká se to přitom spíše menších podniků. V poslední době se ale situace zlepšuje, a to hlavně díky rozvíření diskuse o finančním postihu společností, které se plnění povinností opakovaně vyhýbají.