EU zavádí rovnoprávnost: Stejné rizikové pojistné pro muže i ženy

Brusel/Praha – Stále silnější tlak Evropské unie na zrovnoprávnění podmínek obou pohlaví se negativně promítne do peněženek českých žen. Do 21. prosince totiž finanční úřady musí vyrovnat ceny životního pojištění a ženy tak nově zaplatí stejnou částku pojistného jako muži. Poplatky byly přitom u žen doposud nižší díky vyšší průměrné délce života. Na chystanou změnu upozornily Hospodářské noviny (HN) s odkazem na výpočty ČSOB Pojišťovny. Za pojistku zaplatí více pouze ženy, které ji uzavřou až po 21. prosinci.

Pojišťovny při novém propočtu výše pojistek pracují s nejnovějšími statistikami, které přisuzují ženám průměrný věk 80 let, u mužů pak o 6 let méně. Podle HN tak například 45letá žena zaplatí u ČSOB za základní pojistku s cílovou částkou 1 milion korun o téměř tisíc korun více, tedy 2 153 korun. Jde o důsledek unijní snahy postupně odstranit genderovou diskriminaci, kterou promítla už do nařízení o výši pojistného z roku 2007. Pojišťovny však tehdy dostaly výjimku, která končí právě letos v prosinci.

Kromě výše pojistného nyní Evropská unie reaguje na statistiky o podílu žen ve vedoucích pozicích evropských firem. Právě prosazování závazných kvót pro zastoupení jednotlivých pohlaví v manažerských pozicích je hojně diskutovaným tématem a prozatím je, alespoň v Česku, přijímáno spíše zdrženlivě.

Eurokomisařka Vivien Redingová už je nicméně pověřena vypracovat koncepci, podle které by ženy měly do roku 2015 obsazovat 30 procent manažerských funkcí, do konce dekády pak až 40 procent.