Dovolenkáři se mohou radovat, koruna posílila vůči euru i dolaru

Praha - Koruna dnes odpoledne posílila vůči euru a dostala se pod hranici 25 korun za euro. Krátce se přitom podívala až na 24,963 Kč/EUR, informoval server Patria Online. Česká měna se tak dostala do nejlepší pozice za více než tři měsíce, přesně od letošního 4. května. Nakonec si ke konci obchodování vůči euru proti pondělku polepšila o devět haléřů na 25,02 Kč/EUR, k dolaru česká měna končila obchodování silnější o tři haléře na 20,30 Kč/USD.

Analytici a makléři soudí, že se koruna veze na lehce optimistické vlně, která na trzích panuje od rána. Odpoledne pak vývoj na trzích ovlivnila pozitivní čísla z americké ekonomiky, zejména červencová statistika maloobchodních tržeb. U nich údaj vzrostl o 0,8 procenta po předchozích třech poklesech za sebou.

„Pozitivní informace z americké ekonomiky ovlivnila skrze vyšší chuť investorů nakupovat rizikovější aktiva i českou měnu. Ta před třetí hodinou posílila vůči euru až na 25,007 Kč/EUR a následně před otevřením Wall Street dokonce prolomila psychologickou hranici 25 korun za euro,“ prohlásil Martin Tesař z Patria Online. 

Později ale koruna část zisků ztratila. „I tak je na tom lépe než její regionální protějšky, které dnes vykazovaly minimální pohyb,“ uvedl analytik Patria Finance Tomáš Vlk. K dolaru se ještě kolem čtvrté hodiny česká měna obchodovala v kurzu 20,25 koruny za dolar.

16:9
Zdroj: Hynek Glos/isifa/Lidové noviny