Čeští turisté se vrátí do Egypta 19. února

Praha – Egyptský prezident Husní Mubarak dnes po 18 dnech protestů odstoupil a předal veškeré své pravomoci armádě. České cestovní kanceláře proto věří v uklidnění situace a chtějí od soboty 19. února obnovit zájezdy do oblíbených egyptských letovisek. Zatím poslední čeští turisté se z Egypta vrátili 6. února. Cestovky zájezdy rušily, protože se obávaly o bezpečnost svých klientů. Ministerstvo zahraničí vydalo doporučení, aby Češi do Egypta cestovali jen v nezbytně nutných případech.

V sobotu 19. února odlétají do Hurghady dvě letadla s klienty cestovní kanceláře Exim Tours. O den později povezou dvě charterová letadla zhruba 250 turistů cestovní kanceláře Fischer do Hurghady a Šarm aš-Šajchu. „V turistických letoviscích kolem Rudého moře panuje klid, turistům zde v tomto okamžiku nehrozí žádné nebezpečí a vyřešeny byly i určité potíže se zásobováním,“ ujistil mluvčí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Tomio Okamura. Zájezdy do Egypta už podle něj obnovily například britské cestovní kanceláře.

Okamura nicméně upozornil, že delegáti cestovních kanceláří v egyptských letoviscích budou dál situaci v zemi bedlivě sledovat. Kdyby se bezpečnostní poměry v zemi v důsledku rezignace prezidenta Mubaraka zhoršily, rozhodnutí obnovit zájezdy přehodnotí.

Turisté by mohli na egyptské krizi vydělat

Některé cestovní kanceláře nyní obnovují prodej zájezdů do egyptských turistických letovisek. Cestovní kancelář Fischer začala znovu prodávat zájezdy do Egypta už ve středu, Čedok počítá s obnovením prodeje podle marketingového ředitele Tomáše Brejchy nejdříve od 26. února. Stejné datum uvádí i Firo-tour.

Podle Okamury budou chtít cestovky nalákat co nejvíc klientů, aby vykompenzovaly ušlé zisky. Egyptští hoteliéři a další partneři jim totiž moc vstříc při rušení zájezdů nevyšli. Požadovali zaplacení tučných storno poplatků. „České cestovní kanceláře připraví na úvodní termíny speciální slevy na zájezdy do Egypta, aby zájem českých turistů opět nastartovaly,“ slibuje Okamura. Ztráty cestovek nicméně nejspíš budou narůstat, protože obnovování plné důvěry turistů v tuto destinaci bude trvat delší dobu. 

Slabší příliv turistů - špatná zpráva pro egyptskou ekonomiku

Turistika je pro Egypt významným zdrojem příjmů. Tvoří zhruba 11 procent tamní ekonomiky. Podle Petra Bartoně, ekonoma Národohospodářské fakulty VŠE, je pro Egypt klíčové, aby co nejdříve ustaly demonstrace. „Jakmile lidé zmizí z náměstí a zmizí to z radaru médií, tak se možná ještě bude dát něco z letošní turistické sezony zachránit,“ uvedl v rozhovoru pro Ekonomiku ČT24.

Egypt navštíví ročně 170 tisíc českých turistů a je sedmou nejpopulárnější českou zahraniční dovolenkovou destinací. V současné době se pohybují ztráty českých leteckých společností způsobené situací v Egyptě kolem 100 milionů korun a ztráty cestovních kanceláří kolem 50 milionů korun.

Češi v Egyptě
Zdroj: ČT24