Vláda musí se zvýšením DPH zpět do sněmovny

Praha - Levicí ovládaný Senát podle očekávání zamítl vládní stabilizační balíček. Soubor novel mimo jiné zahrnoval zvýšení daně z přidané hodnoty od příštího roku na 15 a 21 procent. Sociální demokraté i komunisté argumentují tím, že zvýšení DPH zpomalí ekonomiku, dopadne také tvrdě na nejchudší vrstvy obyvatel. Aby Nečasův kabinet senátní veto přehlasoval, bude ve sněmovně potřebovat hlasy nejméně 101 koaličních poslanců. Některým z nich se ale balíček nelíbí. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič v rozhovoru pro ČT24 dokonce přiznal, že ze zvýšení DPH není nadšeno ani samo ministerstvo financí.

„Je to kompromis. Z tohoto nepopulárního opatření nikdo nadšen není ani v ODS, ani na ministerstvu financí,“ přiznal Minčič. Toto opatření je však nezbytné, pokud chce vláda srazit deficit veřejných financí pod 3 procenta HDP. Minčič ovšem zároveň souhlasí i s argumentem levice, že podobný krok českou ekonomiku poškodí. Zvýšení DPH na 15 a 21 procent by mělo platit v letech 2013 až 2015. Od roku 2016 by se sazby měly sjednotit na 17,5 procenta.

Ladislav Minčič

„Kdyby byl úkol ke snižování schodků řešen pouze na výdajové straně, tak by to samozřejmě z hlediska ekonomiky bylo daleko méně škodlivé než řešení, které předpokládá zvyšování daní. O tom není pochyb.“

Ministerstvo financí se obává toho, že kdyby nesrazilo deficit veřejných financí pod 3 procenta HDP, mohlo by Česko ztratit důvěru investorů a financování státního dluhu by se tím výrazně prodražilo. Vzrostly by totiž úroky, které musí země platit ze svých dluhopisů. „Jedno procento se pohybuje kolem 7 miliard,“ vypočítal již dříve ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09).

Kabinet podle šéfa státní kasy z více než dvou třetin státní deficit snižuje pomocí úspor na výdajové straně, zvyšování příjmů si podle něj vynucuje stávající hospodářská situace země. „Není to nic, co by jakákoliv vláda dělala ráda. Potom volíme menší zlo, tedy zdanění spotřeby, nikoliv výkonu. Cílem je totiž konkurenceschopnost,“ podotkl Kalousek.

Miroslav Kalousek

„Chceme-li, aby byla Česká republika suverénní, aby nebyla rukojmím v rukou finančních trhů, pak nám nezbývá nic jiného než konsolidovat veřejné rozpočty a chovat se odpovědně. Konsolidovat rozpočty je v současném světě nezbytnost.“

Vláda se při protlačení balíčku ještě zapotí

Stabilizační balíček nyní poputuje zpět do Poslanecké sněmovny. To by mohlo znamenat komplikace. Vládní strany – ODS, TOP 09, LIDEM – mají ve sněmovně 100 poslanců. Na přehlasování senátního veta jich ale potřebují 101. Navíc není ani jisté, že novelu při opakovaném hlasování podpoří všichni poslanci vládních stran. „To skutečně záleží na argumentaci ministra a premiéra,“ podotkla v rozhovoru pro portál ČT24 senátorka Alena Palečková (ODS).

Při předchozím hlasování ve sněmovně pro úsporný balíček hlasovalo 95 poslanců ze 185 přítomných. Kromě vládní koalice podpořil návrh také Milan Šťovíček z Věcí veřejných. Jenže proti návrhu se nyní začali stavět i někteří členové ODS, kteří při prvním hlasování ve sněmovně novelu podpořili. Jedním z nich je například předseda rozpočtového výboru Pavel Suchánek.

Dnes pak hlasoval proti i senátor za ODS Jaroslav Kubera. „Zvyšovat daně v období recese je nesmysl. Daně je možné zvyšovat v období růstu, abychom si naspořili,“ vysvětlil Kubera.

Historický vývoj DPH od roku 1993
Zdroj: ČT24

Názory analytiků na změny v DPH 

David Marek, analytik Patria Finance

„Dříve nebo později se bude muset zvýšit DPH. Otázkou je, zda to o rok neodložit a nepočkat, až bude v lepší kondici.“ 

Aleš Michl, analytik Raiffeisenbank

„Podle mě by bylo nejlepší nezvyšovat žádné daně a nechat ekonomice klid na práci, hlavně firmám a lidem.“

Ani po přehlasování senátního veta nebude mít novela vyhráno

Pokud by se ve sněmovně podařilo případné senátní veto přehlasovat, poputuje zákon k podpisu prezidentovi Václavu Klausovi. Ani tady by ale nemusel mít na růžích ustláno. Klaus s Nečasem si v posledních dnech kvůli DPH vyměnili ostrá slova. Klaus zvýšení daně z přidané hodnoty označil za nerozumný tah. „Zvýšení všech daní a DPH zvláště poškozuje naši ekonomiku, brzdí ji. Je to nerozumný tah, já jsem zásadně proti tomu, aby tato vláda zvyšovala daně,“ prohlásil prezident. Premiér na jeho slova později reagoval tím, že luxus takových vyjádření si může dovolit pouze někdo, kdo nenese odpovědnost za státní rozpočet. Podle předsedy senátorského klubu ČSSD lze nyní předpokládat, že by sněmovně mohl vrátit zákon k novému projednání ještě prezident.

Stabilizační balíček není jen DPH

DPH je jednou z nejvíce diskutovaných součastí stabilizačního balíčku, o kterém dnes rozhodoval Senát. Avšak do balíčku patří i celá řada dalších opatření, například omezení výdajových paušálů, v rámci kterého by živnostníci užívající paušály v budoucnu nemohli uplatňovat daňovou slevu na děti a manželku. Balíček dále obsahuje také tzv. solidární zvýšení daně. Jde o sedmiprocentní daň pro lidi s příjmem nad 100 tisíc korun měsíčně. Současně s tím ruší stropy u pojistného na veřejné zdravotní pojištění pro roky 2013 až 2015.

Petr Vícha, předseda senátorského klubu ČSSD

„Na tom balíčku je nešťastné právě to, že je to balíček 16 novel zákonů. Kdyby byly předloženy jednotlivě, tak si dovedu představit, že některé z nich by mohly mít i podporu sociální demokracie.“