Hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac jdou do likvidace

Washington – Na začátku americké hypoteční krize stály podle některých ekonomů hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac. S těmi teď americká vláda zahájila kroky k postupné likvidaci. Vláda nad nimi získala kontrolu právě během nedávné finanční krize a už dříve avizovala, že s nimi dál nepočítá. Agentury ale teď budou muset urychlit likvidaci portfolia. Ministerstvo financí podle agentury Reuters oznámilo, že agentury budou muset objem portfolia snižovat tempem patnáct procent ročně. Dosavadní dohoda s ministerstvem počítala s desetiprocentním tempem ročně.

Americká vláda mění podmínky smlouvy o záchraně obřích hypotečních agentur Freddie Mac a Fannie Mae. Nově od nich požaduje, aby státu vyplatily veškerý zisk, jehož dosáhnou, zatímco dosud si pouze činila nárok na dividendu deset procent ročně. Administrativa prezidenta Baracka Obamy tak chce urychlit proces, v jehož rámci počítá s ukončením činnosti obou agentur.

Na obě obří hypoteční agentury tvrdě dopadla finanční krize, která odhalila slabiny ve způsobu jejich fungování. Agentury měly od roku 2007 vysoké ztráty a úřady po finanční krizi jejich představitele obvinily, že zkreslovali informace o hodnotě nabízených cenných papírů.   

Právě organizační struktura agentur s účastí státu se za finanční krize stala předmětem kritiky. Agentury kupují od bank hypotéky, které takzvaně „balí“ do dalších produktů a jako cenné papíry je prodávají investorům po celém světě.

Americká vláda na základě zvláštního zákona schváleného v Kongresu vzala obě agentury v září 2008 pod svou plnou kontrolu. Američtí daňoví poplatníci do obou institucí vložili miliardy dolarů, což bylo podle vlády nutné k tomu, aby agentury nepřestaly fungovat. Po krizi totiž měly pomoci znovu nastartovat realitní trh.   

Agentury Freddie Mac a Fannie Mae v době největšího rozmachu vlastnily či garantovaly hypoteční úvěry k téměř 31 milionům nemovitostí v hodnotě asi 5,5 bilionu dolarů (zhruba 111,5 bilionu Kč). To byla zhruba polovina všech hypoték, které byly v USA vydány.   

V době silného růstu cen nemovitostí, což bylo v USA zhruba do roku 2005, obě instituce uvolnily pravidla pro získání hypotéky. To se jim ale později tvrdě vymstilo.