Češi si čím dál více utahují opasky, na kávu si ale nedají sáhnout

Praha - Vláda dnes dostala na stůl první letošní čísla o tom, jak se daří tuzemským domácnostem. Podle nich je zřetelné, že hospodářský pokles a vyšší daně sahají lidem do peněženek. Měsíční výdaje na člena domácnosti totiž letos přesáhly 10 350 korun. Češi proto míň utrácí, ale stále více jich také žije na dluh. Jak na starosti s penězi tak pravděpodobně přemýšlí u šálku dobré kávy, neboť tu kupují všichni bez rozdílu.

Podle nejnovějších čísel, jež má nyní vláda k dispozici, šetří Češi, kde se dá. Většina jejich příjmů padne na bydlení, zbytek na jídlo a jiné nejnutnější výdaje. Letos totiž domácnosti zaplatí průměrně za každého svého člena o 230 korun měsíčně víc než před rokem. A většina lidí kvůli tomu předělává i svoje jídelníčky. 

Pečlivě si své výdaje musí hlídat především důchodci. Ti v porovnání s loňským rokem utratí letos za živobytí každý měsíc o pět set korun více. Důvodem jsou především dražší potraviny a nájemné. Na rozdíl od jiného zboží jako masa, vajec, alkoholu nebo cigaret ale Češi nedají dopustit na kávu. Tu kupují všichni bez rozdílu věku a na každého Čecha jí připadají asi dva kilogramy ročně už skoro dvacet let.

Bohužel rozjímání u kávy prázdné peněženky nenaplní, navíc Češi se ani nebojí zadlužení. Jen za první tři měsíce si české domácnosti půjčily přes jednapadesát miliard korun. Ty putovaly většinou na bydlení, často na rekonstrukci bytu nebo na jeho koupi. Že lidé šetří i kvůli strachu ze zvyšování daní, přiznal dnes na jednání vlády i ministr práce Jaromír Drábek. Tomu teď přidělávají vrásky především lidi bez práce, kterých je přes tři sta padesát tisíc. Ministerstvo práce a sociálních věcí má ale plán - letos chce odstartovat zkrácené pracovní doby, takzvaný Kurzarbeit, na který má úřad vyčleněno osm set milionů korun.