Orco zaznamenalo provozní ztrátu, tržby klesly o šest procent

Praha – Developerská společnost Orco Property Group hospodařila v prvním pololetí s provozní ztrátou 9,01 milionu eur (asi 224,5 milionu korun). To je citelné zhoršení proti stejnému období loni, kdy měla firma provozní zisk 18,9 milionu eur (asi 471 milionů korun). Management výrazné zhoršení vysvětluje přeceněním majetku a vysokými odpisy. Tržby se snížily o šest procent na 69,5 milionu eur (asi 1,7 miliardy korun).

Firma uvedla, že za poklesem tržeb je částečně opatrnější přístup k novým projektům. Zvýšil se naopak objem investic. Firma také snížila provozní výdaje, hlavně v důsledku úsporných opatření, a zbavila se aktiv, která pro ni nejsou klíčová.

V provozní ztrátě se hlavně odrážejí odpisy v celkovém objemu 25 milionů eur, zatímco o rok dříve činily kolem sedmi milionů eur.

"Podařilo se nám citelně snížit zadlužení jak na provozní, tak na obchodní úrovni. Přitom jsme učinili významný pokrok ve snížení finančního tlaku na (berlínskou součást) GSG a další naše součásti," poznamenal šéf Orka Jean-François Ott. Orco podle něj hodlá pokračovat ve zvyšování zisku v investiční i developerské divizi.