Hazard je problém, nikdo nezná počty závislých

Praha - Diagnóza patologický hráč - ročně ji slyší téměř 1 500 Čechů - hlavně mužů, u třetiny je nutná hospitalizace. Tato čísla ale rozhodně nejsou úplná, skutečný počet gamblerů v zemi by teď chtělo zjistit Ministerstvo financí ČR. Problém přešel na vládní půdu.

V Česku je zhruba šedesát tisíc herních automatů a videoloterijních terminálů, každoročně se v nich protočí desítky milionů korun. Přibývá ale lidí, kterým se čekání na výhru stalo osudné.

Podle studie, kterou má teď na stole vláda, skončí ročně v léčebně asi 550 hráčů. Věk ani vzdělání nerozhodují. „Za nebezpečné jsou považovány ty hry, kde dochází k rutinnímu opakování her,“ říká Tomáš Zídek, náměstek ministra financí.

Miroslav Kalousek před ministerstvem financí
Zdroj: ČT24

Přesný počet všech závislých hráčů nikdo nezná. Ministerstvo financí teď bude hledat řešení, už v návrhu nového loterijního zákona třeba snižuje maximální hodinové prohry a částky o které se může hrát. Snaha je i spolupracovat přímo s provozovateli heren.

V řadě obcí už starostové s majiteli automatů uzavřeli dohodu. Díky ní z heren zmizeli vývěsní štíty a reklamy a jsou vybavené kamerovým systémem.

Reportáž Zuzany Luňákové (zdroj: ČT24)