Armáda nezaměstnaných čítá 487 tisíc Čechů

Praha - Nezaměstnanost v srpnu stagnovala na červencových 8,3 procenta. Práci hledalo téměř 487 tisíc lidí. Analytici upozornili, že v porovnání s loňskem přišlo na pracovní trh méně absolventů. Nezaměstnanost proto nevyskočila tolik, jak je v tomto období obvyklé. V dlouhodobém výhledu nicméně zásadní oživení na trhu práce čekat nelze, k předkrizovým úrovním se nezaměstnanost zřejmě jen tak nevrátí.

Oproti loňsku přibyly v srpnu téměř 2 tisíce volných pracovních míst, což představuje zlepšení o 3,6 procenta. „Pracovní trh se ke konci prázdnin po předchozím mírném útlumu opět trochu rozpohyboval. Přestože firmy zůstávají opatrné a nadále nabírají o něco méně zaměstnanců na plný úvazek než loni, potřebnou kapacitu si nárazově doplňují formou brigád,“ uvedl analytik LMC Ondřej Mysliveček.

Na Ústecku a severu Moravy zůstává nezaměstanost vysoko nad 10 procenty

Míra nezaměstnanosti se přitom mezi jednotlivými kraji i okresy velmi různí a v řadě případů překračuje i celorepublikový průměr. Nejvyšší byla v srpnu na Ústecku, kde dosáhla 13 procent. Následoval Moravskoslezský kraj s 11,1 procenta. 10 procent se míra nezaměstnanosti přidržela ještě v Olomouckém a Karlovarském kraji. Magické hranici se blíží také Liberecký kraj, kde se v srpnu nezaměstnanost držela na červencových 9,6 procenta. Tradičně nejméně lidí bez práce hlásí hlavní město Praha, kde se nezaměstnanost pohybuje kolem 4 procent.

Na jedno volné pracovní místo v průměru v srpnu připadalo 11,4 uchazeče. Mnohem těžší situaci ovšem měli nezaměstnaní na Bruntálsku a Třebíčsku. O jedno pracovní místo se jich tam ucházelo 38.

Září by mohlo potěšit, dlouhodobý trend se ale nejspíš nezlomí

Podzim by mohl přinést na trh práce mírné oživení, i když v dlouhodobém trendu bude podle analytiků nezaměstnanost spíše růst. „Nejsilnější z hlediska sezonního vlivu na vývoj nezaměstnanosti jsou měsíce září a říjen, kdy nezaměstnanost klesá oproti svému dlouhodobému trendu třeba o tři desetiny,“ poznamenal hlavní ekonom ING Vojtěch Benda.

Návrat míry nezaměstnanosti k předkrizovým pěti procentům ovšem podle analytiků čekat nelze. Ekonomika totiž není v nejlepší kondici a nových pracovních míst přibývá pomalu. „V dalších měsících by se situace příliš zlepšovat neměla. Nezaměstnanost by se měla stáčet směrem k 9 procentům. Výhled HDP pro letošek je negativní. Celou věc komplikuje navíc situace v Evropě, kde by se mohla do budoucna snížit poptávka, což by negativně ovlivnilo i naši nezaměstnanost,“ soudí analytik skupiny Citfin Tomáš Volf.

Míra nezaměstnanosti by mohla do konce roku vyšplhat k 9 procentům také podle analytika ČSOB Petra Dufka. „Ekonomika setrvává v recesi, a tak obrat k lepšímu může přijít nejdříve až v příštím roce. V mezičase proto musíme počítat s propouštěním ve stavebnictví, v některých průmyslových oborech a službách,“ obává se Dufek. Zaměstnavatelé jsou opatrní také podle Bendy, ani on neočekává, že by měli masivně nabírat zaměstnance.