Česko neuspělo v mezinárodní arbitráži s Volkswagenem

Praha - Společnost Prisko, která vypořádává závazky po zprivatizované Škodě Auto v Mladé Boleslavi, prohrála spor s německým koncernem Volkswagen. Má mu zaplatit nejmíň tři sta milionů korun. A protože patří státu, zůstane úhrada na něm. Právní bitva s automobilovým koncernem začala před pěti lety. Společnost Prisko, jenž je stoprocentně vlastněná ministerstvem financí, ji prohrála letos v létě.

Prisko má od začátku devadesátých let na starosti vyrovnání závazků a pohledávek mladoboleslavské škodovky. Tu zprivatizoval právě německý Volkswagen a podle něj ho česká strana ochudila o pět set milionů korun. Ty chtěl v arbitráži Volskwagen získat. Nakonec mu rozhodci ve Vídni přiznali necelých tři sta milionů.

Společnost Prisko si na zastupování ve sporu najala soukromoou advokátní kancelář. Ministerstvo financí se arbitráže vůbec neúčastnilo. Jak se firma vlastněná státem k prohře postaví, nechce její vedení zatím prozrazovat.

Olga Mihalčiková, ředitelka a předsedkyně představenstva společnosti Prisko

„Spor mezi VW a Priscem stále trvá. Prisco nemůže poskytovat žádné informace, protože by mohlo dojít k ohrožení pozice Prisca v tomto sporu.“

Zástupci Volkswagenu také zatím výsledek nechtěli komentovat. Informace o možné ztrátě státních peněz už ale rozladila ministerstvo financí. „Průběh a výsledek uvedeného soudního sporu je pro mne velkým zklamáním,“ vzkázal náměstek ministra financí Zdeněk Zajíček. Rozhodnutí mezinárodní arbitráže musí vykonat české soudy, peníze by pak zaplatil český stát dobrovolně, anebo může soud státní zdroje zablokovat exekucí.

Reportáž Zuzany Tvarůžkové (zdroj: ČT24)