Investiční banky v budoucnu propustí desetitisíce zaměstnanců

Curych - Investiční banky čeká v budoucnu velká vlna propouštění. Opustit své pozice by mohlo na 75 000 zaměstnanců. Příčiny jsou jasné - negativní dopady dluhové krize v eurozóně a přísnější regulační předpisy na tržby a ziskovost. Výhled zveřejnila poradenská společnost Roland Berger Strategy Consultants.

Prognóza pro investiční bankovnictví: Ubyde 15 procent zaměstanců i tržeb

Zaniknout by tak podle studie mohlo až 15 procent ze současných 500 000 pracovních míst v investičním bankovnictví. Studie rovněž předpokládá, že celosvětové tržby v tomto sektoru letos klesnou o 15 procent.

Větší investiční banky by se podle studie měly před poklesem příjmů chránit posilováním aktivit na rozvíjejících se trzích. Menší hráči by se pak měli soustředit na specifické produkty či zákazníky.

Strategie by měla být spjata se vzdálenějšími trhy

„Investiční banky by měly své dlouhodobé růstové vyhlídky více spojit s Asií, Jižní Amerikou a východní Evropou,“ uvedl jeden z autorů studie.

Zisky investičních bank v letošním prvním pololetí meziročně klesly v důsledku nižších příjmů z obchodování s akciemi, což podtrhuje hrozbu výrazného propouštění. Podle výzkumné skupiny Coalition se tržby deseti největších světových investičních bank v pololetí propadly o více než sedm procent na 86 miliard dolarů (1,6 bilionu korun).