Likérky opět vyrábějí tvrdý alkohol

Vizovice (Zlínsko) - Tuzemské likérky začaly znovu vyrábět tvrdý alkohol. Po několikadenní odstávce kvůli metanolové kauze ho znovu stáčejí likérky Stock, Jan Becher a Rudolf Jelínek. Odstávka kvůli metylalkoholové kauze a následné prohibici trvala necelý týden. Do stáčírny likérky Rudolf Jelínek se vrátilo 15 zaměstnanců, kteří trávili předchozí dny doma. Likérka má už půl milionu nových kolků, jimiž láhve označuje.

„Dneska pojedeme, přestože je státní svátek, tak na dvě směny, zítra pojedeme jednu směnu. Neděle bude volná. A od pondělka bychom se zase měli rozjet ve dvousměnném provozu,“ uvedla členka představenstva firmy Markéta Matějčná. Podle generálního ředitele likérky Pavla Dvořáčka stáčírna běžně během roku pracuje v jednosměnném provozu, dvě směny zavádí obvykle až v posledních dvou měsících roku. Denně se tam vyrobí zhruba
80 000 láhví. Na řadu navíc musí přijít i překolkování výrobků, které jsou na skladě, kterých je víc jak milion.

Reportáž Gabriely Sluštíkové (zdroj: ČT24)

Likérka zpracovává také rodné listy k lihovinám. „Věřím, že v pondělí půjdou tyto výrobky k odběratelům,“ dodal Dvořáček.

Během prohibice nestála celá firma. Pracovníci po celou dobu vykupovali ovoce, sklízeli úrodu v sadu a pokračovalo i pálení. Ztráty na tržbách se podle Dvořáčka dají odhadnout na téměř 50 milionů korun. Na druhou stranu se ale všem ulevilo, že odstávka výroby netrvala příliš dlouho. Vedení firmy předpokládá, že první kamion naložený nově okolkovaným a vyrobeným zbožím vyjede z bran likérky v pondělí.

Vizovická likérka je největším českým výrobcem ovocných destilátů. Zaměstnává stovku lidí. V nabídce společnosti je nejen slivovice, ale i hruškovice, třešňovice, meruňkovice, jablkovice a další destiláty.