Česká měna atakuje hranici 24 Kč/EUR

Praha - Česká koruna je nejsilnější od listopadu 2008 a stále posiluje. Analytici nevylučují další posílení koruny, kdy by se v příštích dnech mohla krátkodobě dostat pod hranici 24 korun za euro. Vůči americkému dolaru získala dokonce ještě víc. Dolar na globálních trzích dále oslabuje a euro se po nočním posílení drží nad hladinou 1,38 USD/EUR.

Euro dopoledne dokonce stálo jen 24,07 koruny. Ještě na konci minulého roku bylo přitom o víc než korunu a 20 haléřů dražší. Od té doby ale koruna posiluje a analytici nevylučují ani její další zpevňování, možná až pod hranici čtyřiadvaceti korun.

Vejmělek Jan, analytik Komerční banky

„Obecně se dá říct, že za tímto optimismem stojí překvapivě dobrá data z globální ekonomiky, z eurozóny - od našich největších obchodních partnerů a koneckonců i tady od nás z české ekonomiky.“

Koruna na vzestupu (zdroj: ČT24)

Také nákupy ze Spojených států vyjdou Čechy čím dál tím levněji. Vůči americké měně totiž koruna zpevnila na 17,5 koruny. Koruna ale není jediná měna v regionu, která trhá rekordy, jak dokládá Vejmělek: „Dá se říci, že koruna profituje z optimismu v celém regionu. Dokonce ještě větších zisků v posledních dnech dosahuje polský zlotý či maďarský forint.“

Analytici se zároveň shodují, že tak vysoká dynamika růstu není dlouhodobě udržitelná. Pro korunu bude také důležité, jak se k současnému vývoji postaví Česká národní banka, která zasedá zítra.

Zima ve Washingtonu
Zdroj: ČTK/AP/AP