Čínské ekonomice dochází dech a táhne s sebou i ostatní státy

Singapur - Světová banka snížila odhad ekonomického růstu pro rozvojové země východní Asie v letošním roce na nejpomalejší výkon od roku 2001. Navíc jim zhoršila výhled i pro příští rok. Hlavním viníkem je Čína, neboť její ekonomika roste pomalejším tepem. Banka navíc upozornila, že útlum může být horší a delší, než se zatím předpokládá.

Světová banka musela upravit své odhady

Rozvojová východní Asie bez Japonska, Jižní Koreje, Singapuru a Tchaj-wanu má letos růst o 7,2 procenta po loňském tempu 8,3 procenta a příští rok by měl růst oživit na 7,6 procenta. Na jaře Světová banka odhadovala pro region v tomto roce růst o 7,6 procenta a osmiprocentní vzestup v roce 2013.

„Slabší poptávka po exportu z východní Asie zpomaluje regionální ekonomiku,“ tvrdí Pamela Cox, viceprezidentka Světové banky pro východní Asii a region Pacifiku.

Hlavním viníkem je Čína

Celé zhoršení odhadu šlo na vrub Číny. Předpovídá se u ní výrazné zpomalení na 7,7 procenta z loňských 9,3 procenta a v příštím roce zlepšení na 8,1 procenta. Dosud banka odhadovala pro Čínu letos růst o 8,2 procenta a napřesrok zrychlení na 8,6 procenta.

Čína
Zdroj: ČT24

„Na rozdíl od zbytku regionu zažívá Čína dvojí pohromu - zpomalení růstu plyne jak ze slabšího vývozu, tak z nižší domácí poptávky, zejména z pomalejšího růstu investic,“ řekl v Singapuru na briefingu ke zprávě Světové banky její hlavní ekonom pro východní Asii a Tichomoří Bert Hofman.

Co všechno může horší ekonomická situace Číny znamenat:

  • Slabší poptávka po evropském zboží na čínském trhu.
  • Méně investic do zahraničí.
  • Čína skupuje dluhopisy USA a i jiných zemí - otázkou zůstává, zdali horší ekonomická situace nebude mít za následek menší podíl peněz na tento účel.
  • Čína by se mohla otevřít dalším velkým zahraničním ivesticím, které by mohly opětovně nastartovat růst tamní ekonomiky.
  • Mohlo by se opět pohnout s kurzem dolar/jüan - podhodnocení čínské měny by znamenalo zvýhodnění čínských výrobků v USA.
  • Investice čínské vlády do své ekonomiky.

Na zprávy o stavu čínské ekonomiky reagují i ceny ropy

Světové ceny ropy zahájily týden poklesem, který odrážel obavy trhu z dalších zpráv o zpomalování ekonomického růstu v Číně. Severomořská ropa Brent oslabila ve 12:40 SELČ proti pátku o 1,10 dolaru na zhruba 110,90 dolaru za barel. Cena americké lehké ropy WTI klesla o zhruba 1,70 USD na 88,20 dolaru.